Samernas nationaldag firas idag utanför Stockholms stadshus. Foto: Björn Lindberg/Sveriges radio.
Samernas nationaldag utanför Stockholms stadshus. Foto: Björn Lindberg/Sveriges radio.

Här är fördomarna som fortfarande finns om samer

Den 6 februari är samernas nationaldag, en dag de firar med stolthet. Men Sverige behöver jobba på samernas rättigheter, menar Per Jonas Partapuoli.

Det bor uppskattningsvis 20 000 till 40 000 samer i Sverige i dag. Men trots att Sverige har gjort lagändringar och fått kritik från FN så får samerna inte de rättigheter som de förtjänar tycker Per Jonas Partapuoli som är ordförande för samers ungdomsförbund.

– Folk har fördomar om samer och tror att vi har rätt att göra allt möjligt. Att vi får bygga stugor vart vi vill i fjällen, jaga och fiska överallt och att vi får göra vad vi vill med vår mark. Men det är långt ifrån sanningen, berättar han.

Får ofta stå till svars

– Andra typiska fördomar som man ofta stöter på är att vi bor i kåtor. Att vi inte har kontakt med det övriga samhället, eller att vi inte har typ telefoner och internet, säger Per Jonas Partapuoli.

Han menar att samer ofta får stå till svars och försvara alla samer som en grupp.

– Men vi är ingen homogen grupp. Ibland känns det som att du får tala för en hel grupp och det är inte rättvist.

Kritik från FN

FN har kommit med kritik mot att Sverige inte tar hand om sina samer som de har lovat. Sverige har bland annat skrivit på ett självbestämmande som Per Jonas Partapuoli menar att de inte följer.

– Det är just land- och vattenrättigheter som mycket av kritiken handlar om. När det gäller våra marker till rennäringen till exempel. De exploateras för att bland annat användas för gruvnäring eller vind- och vattenkraft, säger Per Jonas Partapuoli och avslutar:

– Sverige är känt för att jobba med mänskliga rättigheter. Men de gör det inte själva utan pekar bara på andra och deras brister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".