Stor polisbevakning när Pegida höll sitt första möte i Sverige. Foto: Martina Pierrou/P3 Nyheter
1 av 2
Stor polisbevakning när Pegida höll sitt första möte i Sverige. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Tusentals motdemonstranter protesterar mot Pegida i Malmö. Foto: Martina Pierrou/P3 Nyheter
2 av 2
Tusentals motdemonstranter protesterar mot Pegida i Malmö. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio

Därför blir den antimuslimska rörelsen Pegida inte stora i Norden

"Tyskland har inget politiskt parti som täcker de åsikterna Pegida står för".
1:31 min

Pegida höll på måndagkvällen sin första manifestation i Sverige, i Malmö. Rörelsen som haft stora framgångar i Tyskland har spridit sig till bland annat Norge och Danmark, men utan större framgångar.

Rörelsen blev framförallt stor i östtyska staden Dresden där flera demonstrationer hållits sedan i höstas. Sedan dess har Pegida dykt upp i tyska städer som Leipzig, Munchen och Berlin.

Framgången i Tyskland har lockat personer med antimuslimska värderingar att kopiera konceptet till bland annat Storbritannien, Norge, Danmark och nu även i Sverige.

Omkring 4 000 motdemonstranter

När det första mötet i svensk tappning hölls samlades nästan 4000 motdemonstranter för att protestera mot Pegida. Närmast de fyra Pegida-talarna hade ett fyrtiotal personer anslutit sig som sympatisörer. De viftade med svenska flaggor och skyltar med budskap som "Svensk lag i Sverige, inte sharia".

Några bengaler och ett knallskott ven genom luften mot Pedigaanhängarna och en aktivist från den feministiska topless-rörelsen Femen rusade in, men blev snabbt bortburen av polisen.

Manifestationer i flera nordiska länder

För några veckor sedan höll norska Pegida en demonstration i Oslo och strax efter hölls en i Danmark. Men trots det har rörelserna inte hittat samma fäste i de nordiska länderna som i Tyskland.

– I Tyskland finns inget politiskt parti som fångat upp den typen av opinion, förklarar Daniel Vergara på stiftelsen Expo som följt rörelsen.

Saknas islamfientligt parti i Tyskland

Daniel Vergara ser inte att rörelsen skulle kunna bli stora i Sverige heller. Det faktum att antalet motdemonstranter var cirka 100 gånger fler än Pegidaanhängarna tyder på det också.

– I Sverige har vi Sverigedemokraterna men i Tyskland finns inget sådant parti, därför har rörelsen kunnat samla människor under det här paraplyet, säger Daniel Vergara.

Pegida Sverige har själva sagt att de vill ha ett möte varje måndag någonstans i Sverige. Daniel Vergara är dock skeptisk till det.

– Men sen är det ju oroväckande att folk samlas för att uttrycka hat mot en minoritet. Det är islamofobin man ska oroa sig för och Pegida är ett symptom för islamofobin i Sverige, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".