Foto: Sveriges Radio. Skolflickor från Swat-regionen i Pakistan, där talibanerna försökt stoppa flickor från att gå i skola.
Skolflickor från Swat-regionen i Pakistan, där talibanerna försökt stoppa flickor från att gå i skola. Foto: Sveriges Radio

Allt fler flickor som vill gå i skolan blir våldtagna och utsatta för attacker

"De hindras från att utbilda sig"
1:41 min

Våldet mot unga flickor som vill gå i skolan ökar, visar en ny rapport från FN. De blir attackerade med syra, kidnappade och våldtagna.

De senaste fem åren har flickor i 70 olika länder utsatts för den här typen av övergrepp. Det visar en rapport från FN.

Uppmärksammade händelser som när Boko Haram kidnappade 300 skolflickor i Nigeria eller när Malala Yousafzai blev skjuten Pakistan tas upp i rapporten. Men det poängteras att dessa händelser bara är en bråkdel av vad som faktiskt sker mot flickor som vill utbilda sig, rapporterar Reuters.

Västerländska värderingar

– Många av attackerna är kulturellt eller religöst relaterade men också gängrelaterade, säger Veronica Birga som är chef för kvinnors rättigheter och jämställdhet hos FN.

Hon säger att vissa attacker mot flickors rätt till utbildning sker på grund av att just skola och jämställdhet ses som en del i införandet av västerländska värderingar.

Våldet trappas upp

Syraattacker och förgiftning i Pakistan och Afghanistan, är exempel på attacker som ökar, enligt FN.

"Attacker mot flickor som utbildar sig finns fortfarande och oroväckande, verkar det i vissa länder inträffa allt mer regelbundenhet"

Ytterligare ett exempel FN tar upp är att flickor från en skola i Indien kidnappades och våldtogs 2013 och i Somalia tvingades flickor sluta skolan och gifta sig med al-Shabaabmedlemmar 2010. 

Veronica Birga varnar för att hindrandet av flickors rätt till skola kan få en dominoeffekt.

– De flickorna blir mer utsatta för barn- och tvångsäktenskap, mer utsatta för människohandel och de värsta formerna av barnarbete, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".