Några av världsartisterna som fått sina låtar stulna är Chris Brown, Nicki Minaj och Mary J Blige. Foto: TTbild/Montage:Erika Larsson.
Några av världsartisterna som fått sina låtar stulna är Chris Brown, Nicki Minaj och Mary J Blige. Foto: TTbild/Montage:Erika Larsson.

Svensken åtalas för att ha stulit musik från Nicki Minaj

"Han har tjänat omkring 100 000 kronor"
1:00 min

En kille i tjugofemårsåldern åtalas vid Borås Tingsrätt för att ha sålt stulen musik av världsartister som Mary J Blige, Chris Brown och Nicki Minaj.

Musiken har blivit hackad olagligt av personer i USA och sedan distribuerad av tjugofemåringen.

Målsägande är, förutom en lång rad kända artister, världens tre största skivbolag Sony, Warners och Universal, som menar att skadan är allvarlig.

Startades av FBI

Amerikanska FBI, som startade utredningen, tar nu hjälp av Internationella åklagarkammaren.

– Artisterna har lidit stor skada av hanteringen. Det handlar om musik som inte har släppts och i vissa fall inte ens hade tänkts släppas av artisterna så på det sättet är det extra allvarligt, säger Fredrik Ingblad som är kammaråklagare till P4 Sjuhärad.

Hackade artisterna via mejl

Låtarna har blivit hackade från mejlkonton och distribuerats digitalt vid ett stort anatal tillfällen mellan 2010 och 2013. Tjugofemåringen har enligt åklagaren tjänat cirka 100 000 kronor på att sälja låtarna vidare.

Han är nu åtalad nu för häleri och brott mot upphovsrättslagen i ett mål som är mycket ovanligt i Sverige enligt Fredrik Ingblad.

– Jag har aldrig haft ett sådant här fall och det tror jag inte att mina kollegor har haft heller. Att sådana här brott kommer till vår kännedom i Sverige är ganska ovanligt, säger han.

"Det är komplicerat"

Internationella åklagarkammaren gjort sin egen utredning och även om man kommit fram till att uppgifterna räcker för att väcka åtal i Sverige är det osäkert om det räcker till en dom. 

– Det är komplicerad juridik och en komplicerad bevisning så vi får se vad tingsrätten säger om det här, säger de om fallet och om tjugofemåringen blir fälld rör det sig om allt från böter upp till två års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".