vaktvåld
Foto: Sydsvenskan/TT

"Det saknas ett tydligt barnrättsperspektiv!"

"Det finns tydliga riktlinjer för hur man ska omhänderta barn på ett bra sätt"
1:37 min

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin reagerar kraftigt på filmen där en ordningsvakt håller fast en nio år gammal pojke.

Enligt polisen var pojken på rymmen från ett vårdhem och det var viktigt att han greps. Därför bestämdes det i fredags att det inte var någon misshandel och att det inte fanns någon anledning att inleda en förundersökning. Många reagerade och i morse ändrade sig polisen. 

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin kommenterar händelsen.

Vad tänkte du när du såg den här filmsekvensen?

– Jag blev väldigt bestört! Självklart ska man omhänderta ett barn som är på rymmen. Men det är sättet som det har gått till på som gör att vi reagerar.

Finns några särskilda bestämmelser för hur det ska gå till när barn grips av polis eller hålls kvar av ordningsvakter?

– Det är barnkonventionen som gäller. Det spelar ingen roll om det gäller skola, sjukhus, socialtjänst eller någon annan typ av myndighetsutövande så har Sverige förbundit sig att hålla barnkonventionen. Och då måste barnets bästa sättas i främsta rummet. Vi ser att det saknas ett tydligt barnrättsperspektiv i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".