Det här är vad minusränta innebär

Riksbanken har sänkt styrräntan, alltså reporäntan, från minus 0,35 till minus 0,5 procent. Syftet med att sänka räntan är att göra så att vi konsumerar mera.

Minusränta är motsats till det vi vanligtvis har. Normalt sett får du betalt för att ha dina pengar på banken, det vi kallar ränta. Det är för att banken kan låna ut dina pengar till andra och tjäna pengar på det.

– Om Riksbanken tycker det finns för mycket pengar på banken, att folk inte köper tillräckligt, då sänker de räntan för att få igång ekonomin, förklarar Emanuel Sidea.

I princip kan det betyda att den som har ett sparkonto istället för att få ränta på sina pengar tvingas betala för pengarna som finns på banken. Tanken med det är att människor ska bli mindre intresserade att spara för att istället konsumera. 

Lån och ränta

– Riksbanken har en styrränta, reporäntan som styr alla andra räntor som när vi lånar till bostad och liknande. Det är egentligen bara räntan som de kan jobba med när de vill påverka folk, säger han.

Kan man tjäna pengar då på att ha ett lån?

– Ja teoretiskt, men man kan ha avgifter för att kringgå det. I Danmark till exempel så lägger man på lite grejer så att det inte blir en fördel att låna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista