tangentbord
Flashback startade från början som en tryckt tidning, men har sedan sedan juni 1995 även funnits på internet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Är det okej att hänga ut Flashback-användare?

"Aftonbladets kampanj är kontraproduktiv om man ser till det uttalade syftet"
5:56 min

Researchgruppen har, enligt gruppen själva, fått info om vilka de annars så anonyma användarna på Flashback egentligen är. Men är det helt okej att hänga ut Flashback-användare?

Med hjälp av en lista med namn och mejladresser har Researchgruppen kunnat koppla ihop åsikter som skrivits på Flashback till de här uppgifterna, och på så sätt kunnat se vilka personer som skrivit vad. Aftonbladet köpte sedan den här informationen och publicerat delar av det.

"Det är kontraproduktivt"

Men är det okej att avslöja folk som skrivit saker i tron att dom va anonyma? Lars Anders Johansson från Tankesmedjan Timbro tycker inte det.

– Först och främst så är problemet med näthat jättestort oavsett vart det förekommer. Den naturliga reaktionen från samhället borde ju vara att hitta ett sätt att enklare kunna ingripa, säger han och fortsätter: 

– Samtidigt tycker jag att Aftonbladets kampanj är kontraproduktiv. Jag tror att förtroendet för gammelmedia kommer att sjunka. Visst har en del av avslöjandena varit relevanta ur ett jouranalistitkst perspektiv. Men väldigt många av de som har lyfts fram har bara varit helt vanliga människor.

"Den här typen av journalistik är viktig"

Men Medievärldens redaktör Lisa Bjurwald håller inte med utan tycker att det avslöjandet är positivt.

– Detta är ingen kampanj mot nätanonymiteten. Detta är en stor tidning som har gjort ett klassiskt journalistiskt undersökande reportage. När det gäller näthat och så vidare har vi ett rättsväsende som inte har hängt med, hela 96 procent av alla anmälningar av näthat läggs ner. Därför är den här typen av undersökande journalistik extra viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".