Mediebevakningen av dådet i Chapel Hill i North Carolina får mycket kritik, bland annat under hashtaggen #ChapelHillShooting på Twitter.
Mediebevakningen av dådet i Chapel Hill i North Carolina får mycket kritik, bland annat under hashtaggen #ChapelHillShooting på Twitter.

Medieforskaren: Det blir lite att alla människor inte är lika mycket värda

Tre muslimska studenter blev ihjälskjutna i Chapel Hill i USA. Nu får västerländska medier kritik för att inte ha rapporterat om händelsen.

– Det blir lite att alla människor inte är lika mycket värda i nyhetsbevakning. Det finns en hel del forskning som visat på det, säger Peter Berglez som är medieforskare vid Örebro Universitet.

Efter att tre muslimska studenter i universitetsstaden Chapel Hill i North Carolina i USA, sköts ihjäl i tisdags har västerländska medier fått mycket kritik för att ha rapporterat för lite om händelsen.

Många reaktioner på Twitter

Dådet har uppmärksammats av många på Twitter där de menar att det hade blivit en större nyhet om det hade varit tre vita studenter som dödades.

Det blev liknande reaktioner i sociala medier strax efter terrorattentaten i Paris. Extremistgruppen Boko Haram dödade samtidigt runt 2 000 personer i attacker i Nigeria, och medierna fick kritik för att händelsen fick för lite uppmärksamhet.

"Konstigt att den här händelsen inte plockats upp här"

– Generallt sett är det att ju närmare någonting händer en själv, desto mer sannolikt är det att det tas upp. Det gäller också kulturellt sett, om det är någonting vi är kulturellt nära tas det upp. Det är alltså mer sannolikt att vi sorterar bort något som händer i Egypten till skillnad från om det händer i Australien, säger Peter Berglez.

Samtidigt berättar han att svenska medier är väldigt amerikaniserade och att det ofta är fokus på det som händer i USA.

– På så sätt är det konstigt att den här händelsen med studenterna inte har plockats upp här.

Kan göra att vissa grupper hörs mindre

Peter Berglez menar att vissa händelser inte kommer med i nyhetsbevakningen kan också bero på tillfälliga faktorer, som att någonting annat stort har hänt samtidigt som tar mycket plats.

– Sen kan man diskutera faktumet att det var just tre muslimska studenter som blev skjutna, om nyhetsbevakningen av det också kan förklaras av det kulturella? Hade det blivit mer fokus om det varit tre vita amerikanska studenter?

Att vissa typer av nyheter får mindre uppmärksamhet kan vara problematiskt.

– Då får folk en förenklad bild av verkligheten och en felaktig bild av verkligheten. Om vissa typer av nyheter alltid försvinner från agendan innebär det att en viss grupp missgynnas av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".