Foto: Printscreen
1 av 6
Det här är överkastet som Urban Outfitters har fått kritik för nu. Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
2 av 6
Urban Outfitters inspirerades av förintelsen. Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
3 av 6
Tröjan som såldes hos Zara liknade kläderna från förintelselägren. Foto: Printscreen
Boylondon, nazimärke, kläder Fotomontage Ted Canzenese via Wikimedia Commons
4 av 6
Boylondon har fått kritik för sin örn. Fotomontage: Ted Canzenese via Wikimedia Commons
Foto: Printscreen
5 av 6
Den här ringen såldes hos Sears. Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
6 av 6
Mango fick kritik för den här tröjan. Foto: Printscreen

Därför gör klädföretagen kläder med symboler från Förintelsen

"Jag hoppas inte att de gör de här för PR"
1:30 min

Nu stormar det kring klädkedjan Urban Outfitters efter att de lanserat ett gråvitt randigt tyg med rosa trianglar på som liknar de skjortor som homosexuella fångar tvingades bära i Auschwitzlägret.

Tyget marknadsförs som något snyggt att slänga över sängen eller soffan, men har en betydligt djupare symbolik än något snyggt för hemmet.

– Det är väldigt få som gör sina egna mönster i dag men jag tror att det är någonting som modeföretag faktiskt får skärpa sig och tänka efter vad det är för mönster de köper in och i vilka sammanhang de använder mönstrena, säger författaren och modehistorikern Tonie Lewenhaupt.

Varför så många skandaler?

– Jag tror att man har insett att mode har en enorm kraft och makt och då blir man väldigt störd om den makten missbrukas, säger Tonie Lewenhaupt.

Enkelheten i att sprida åsikter på sociala medier gör att en protest snabbt kan bli allmängiltig, tror Tonie Lewenhaupt. Hon tillägger att det förmodligen är få som känner till symboliken i just den rosa triangeln till skillnad från den gula Davidsstjärnan som klädkedjan Zara fick kritik för att ha på en barntröja i deras kollektion.

– Den här rosa trekanten på randen hade kanske passerat om inte den gula stjärnan på barnkläderna funnits. De föll på varann och det blev fel, säger hon.

Fler exempel på klädskandaler:

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".