Roozbeh Janghorban. Foto: SVT
Roozbeh Janghorban kan bli avrättad om han åker tillbaka till Iran. Foto: SVT

Nu går kultureliten ihop för att stoppa utvisningen av dokumentärfilmaren

Roozbeh Janghorban har kritiserat Irans regim. Reportrar utan gränser menar att han kan avrättas om han återvänder till Iran, men trots det gav Migrationsöverdomstolen ett avslag hans asylansökan. 

Nu har personer som bland annat artisten Navid Modiri, politikern Foujan Rouzbeh och skådespelerskan Bahareh Razekh Ahmadi tillsammans med många andra gått ihop för att stoppa utvisningen av dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban.

I skrivandets stund har 274 personer skrivit på listan.

– I Roozbehs fall har det kommit bevis på att han uppenbarligen är i fara och behöver skydd, säger Bahareh Razekh Ahmadi. 

Hotad av Irans regim

I Roozbeh Janghorbans senaste dokumentär krisiterar han Irans religiösa styre. Dokumentärfilmen ledde till dödshot mot både regissören och hans fru. I Irans statliga medier beskrivs Roozbeh Janghorban som ”en förrädare mot den islamiska republiken".

– Det finns inget positivt framtidsscenario överhuvudtaget. Jag är ledsen att behöva säga det, men det finns inget hopp för mig om jag skickas tillbaka till Iran, säger Janghorban.

Migrationsverket menar att det inte fanns tillräckligt starka bevis för att mannen är eftersökt av iranska myndigheterna. Men organisationen Reportrar utan gränsers undersökning visade någonting annat. 

– Reportrar utan gränser styrker Roozbeh Janghorbans oro om att han skulle utsättas för fara om han och hans fru blir utvisade, säger Bahareh Razekh Ahmadi.

"Det är min skyldighet som svensk medborgare"

Artisten och kommunikatören Navid Modiri berättar att som kulturarbetare ingår det att jobba för demokrati och yttrandefrihet.

– Jag kom till Sverige som 2-åring, säger han. Det är min skyldighet som exiliranier och svensk medborgare att sluta upp bakom Roozbeh Janghorban.

 

Fick avslag på asylansökan:


Under 2012 ansökte Roozbeh Janghorban och hans fru asyl i Sverige men fick avslag.

I asylansökan berättar Janghorban att hans asistent blev gripen av irans säkerhetspolis.

I asylansökan berättar han även hur säkerhetspolisen gjort en husrannsakan i hans hem.

Trots det menar Migrationsverket att det inte fanns tillräckligt svarka bevis för att Janghorban är eftersökt av iranska myndigheter.

Utvisningsbeslutet överklagades.

Efter en två år lång juridisk process har Migrationsöverdomstolen gett avslag till Janghorbans asylansökan.

Nu ska Roozbeh Janghorban utvisas från Sverige.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".