Nya regler för utlandsstudier - så här mycket pengar kommer du få

Om du läser eller planerar att studera utomlands är det dags att se över de nya reglerna för studiemedel.

Den 1 juli i år ändras reglerna för dig som studerar utomlands. Tidigare har varje student fått studiemedel utifrån vad det kostar att leva i ett visst land, men de nya ändringarna kommer innebära att den som studerar utomlands får samma summa som den som studerar i Sverige.

Studenter utomlands kommer inte längre få den klumpsumma som de fått inför varje termin, utan istället kommer pengarna att delas ut per månad precis som i Sverige. 

Oroar svenska studenter

Det här oroar bland annat läkarstudenter som pluggar utomlands och behöver klumpsumman för att kunna betala sina höga terminsavgifter som i vissa fall är på omkring 100 000 kronor. 

– Vissa har kanske en familj som kan hjälpa till men för de som inte har det så innebär det stora problem, säger Emma Eliasson som sitter i styrelsen i Medicine studerandes förbund utland och själv läser till läkare i Kroatien.

Ministern är inte oroad

Men Aida Hadzialic som är Gymnasie- och kunskapslyftsminister tycker inte att studenterna ska behöva oroa sig.

– Ser CSN att det finns skäl för utbetalning på annat sätt, så ska de också beakta det.

CSN ska vara flexibla

Myndigheten ska alltså vara flexibel och göra en bedömning för vilken student som är i behov av att få ut extra pengar till sina terminsavgifter.

– Det kommer väl att bedömas utifrån när man måste betala avgiften helt enkelt. Måste man betala den innan så kommer man antagligen kunna få det i förskott. Men reglerna är inte riktigt klara och vi är inte riktigt klara i vår analys, säger Joacim Strömblad som arbetar på CSN.

Hur mycket får jag?

Du som studerar utomlands kommer alltså få lika mycket pengar som studenter i Sverige, alltså omkring 10 000 kronor i månaden. Du kan även ansöka om ett merkostnadslån för utlandsstudier, vilket gör att du kan låna ytterliggare cirka 2 200 kronor i månaden. 

Utöver det kan du även ansöka om andra extralån.

Texten har redigerats. Tidigare skrev vi att det var CSN:s nya regler, men det är riksdagen som har beslutat det här.