Facebook på mobilen och en gravsten. Foto: PUCHEVILLERS BRITISH CEMETERY and more recent image of the
Vill du ha Facebook som din virtuella gravsten eller vill du få leva vidare på sidan? Foto: PUCHEVILLERS BRITISH CEMETERY and more recent image of the

Vem håller dig levande på Facebook efter döden?

Juridikprofessorn: Det kan bli problem enligt svensk lag
2:26 min

Facebook har en ny lösning för vad som ska hända med din profil när du dör - men den kanske inte fungerar ihop med svensk lag.

Facebooks nya funktion är att du kan välja vad som ska hända med din profil när du dör. Du kan tala om för Facebook vilken person som ska få tillgång till ditt konto.

Det behöver inte vara familjen som kontrollerar ditt virtuella liv efter döden utan det kan vara en vän som du skickar ett meddelande till och berättar att de får den stora äran att hjälpa dig leva vidare.

Kan krocka med svensk lag

– Ett problem med den här nya funktionen kan vara att du enligt svensk lag ska skriva ett testamente om vad som ska hända med både dina saker och rättigheter när du dör, berättar Margareta Brattström som är professor i juridik på Uppsala universitet.

Det betyder att du inte kan ingå ett avtal och ge bort rättigheterna till sina sociala medier medan du fortfarande lever.

Det är inte bindande

Enligt lagen som lyder: Avtal, varigenom arvlåtare förfogar över sin kvarlåtenskap är ej gällande.

Det betyder att du inte får ingå ett avtal om vad som ska hända efter ens död om det inte är i ett testamente.

– Därför är inte avtalet bindande om du ingår det i dag, säger Margareta Brattström.

Varför erbjuder Facebook det här?

Ett dilemma som har dykt upp är att man inte vet vad som ska hända när någon med ett Facebook-konto dör. Uppgifterna ligger kvar på kontot och det här kan bli ett stort problem och Margareta Brattström tror att det här är ett sätt att försöka ta hand om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".