Den sönderskjutna entrén till kulturhuset Krudttønden
Den sönderskjutna entrén till kulturhuset Krudttønden. Foto: Ola Torkelsson/TT
Terrordåden i Köpenhamn

Går det att skydda sig mot liknande terrorattentat?

"Det krävs både förebyggande åtgärder och en skarp lagstiftning"
5:18 min

Många som ställer sig frågan: Kan ett terrorattentat hända även här? Enligt terrorforskaren Peder Hyllengren är det högst troligt och samtidigt väldigt svårt att skydda sig mot.

Enligt Peder har det under en längre tid varnats för den här typen av ensamagerande. IS har under en tid uppmanat sina sympatisörer att göra vad de kan.

– Det generarer i uppmärksamhet och det behöver inte vara så kostsamt eller svårplanerat. Det är dessutom enklare för en gärningsman att ungå säkerhetstjänstens radar. Samtidigt kan man åstadkomma en hel del skada genom att skjuta hejdlöst så som han har gjort. Speciellt om målet är personer utan vapen, de har ju inga möjligheter att försvara sig.

Hur ser hotbilden ut mot Sverige?

– Säkerhetspolisen gör bedöminen att det finns en förhöjd hotbild mot Sverige sedan hösten 2010. Problemet är att det börjar bli, inte bara i Sverige utan hela Europa, så många individer att hålla koll på. Vilket är näst intill omöjligt, så förr eller senare kommer man missa någon.

Vad kan man göra för att skydda sig mot den här typen av attentat?

– Det finns inget som kan lösa alla problem, men man kan jobba med förebyggande åtgärder som avhopparverksamhet för personer som befinner sig i de här miljöerna. Även anhörigverksamhet och mentorer så man inte lämnar folk vind för våg. Så man kan slå vakt om folk är benägna att använda sig av våld samt en stark lagstiftning. Här kan vi se andra länder i Europa som kommit mycket längre än Sverige. Men självklart är det en resursfråga, men billigast och effektivast är ett fungerande förebyggande arbete, där kan man spara in stora summor och lidande. Om man kan få folk att hoppa av sin radikaliseringsresa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".