Viktor Arnell tycker att universitetets samarbete med Saab strider mot mänskliga rättigheter. Foto: Privat
Viktor Arnell tycker att universitetets samarbete med Saab strider mot mänskliga rättigheter. Foto: Privat

Student ifrågasätter universitetets samarbete med Saab: "De exporterar vapen"

Linköpings Universitet får kritik för sitt samarbete med Saab, som exporterar vapen. Den tidigare studenten Viktor Arnell väljer nu att gå ur universitetets alumninätverk.

– Senast i våras skrevs ett nytt samarbetsavtal med Saab, samtidigt vet man att företaget är involverat i vapenexport till diktaturer, säger Viktor Arnell.

På grund av vapenexporten tycker han att samarbetet inte går i linje med Linköpings universitets etiska riktlinjer om att "stå i samklang med demokrati och mänskliga rättigheter". Nu har han valt att lämna alumninätverket.

– Det är ingenting jag kan stå för längre. De har inte någon som helst tanke på mänskliga rättigheter och det tycker jag är jobbigt. Tillsammans är vi en vapenexportmaskin som beväpnar diktaturer och ingen vill ta ansvar. Vi måste säga ifrån på varje nivå.

Har fått kritik tidigare

Det är inte första gången universitetets samarbete med Saab får kritik. Liknande åsikter har framförts tidigare och det har varit debatter om frågan på skolan.

– Det har kommit kritik till och från. Det är bra att frågan ventileras och det är bra att reflektera kring det, oavsett vad man tycker om Saab, säger Ulf Nilsson, som är dekan på Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet, och fortsätter:

– Det finns olika uppfattningar om Saab i Sverige men riksdagen och regeringen har gett Saab tillåtelse att göra vissa saker och vi som statlig myndighet kan inte ha en annan politik än den.

Tänker inte avbryta samarbetet

Han säger att skolan har som regel att studenter som inte vill samarbeta med företaget inte ska behöva göra det.

– Sen vet jag inte om vi har lyckats med det fullt ut, då vi har 1 200 kurser. Men det är den principen vi följer och det direktiv vi har gett till de som utformar utbildningen.

Har ni några planer för att stoppa det här samarbetet eller förändra det?

– Nej, egentligen inte. Det är upp till var och ens inre kompass om man vill delta eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".