Jane Braden Golay
Jane Braden Golay berättar om hur unga judar påverkas av dåd mot dem. Foto: Olivia Berntsson/Sveriges Radio

#IGoToSynagogue: "I dag funderar jag till och med på om jag vågar bära mina judiska symboler"

"Vi måste jobba tillsammans mot både rasism och antisemitism"
6:53 min

Jane Braden Golay är ordförande för European Union of Jewish Students i Bryssel. Hon är både chockad och frustrerad över vad som hände i Köpenhamn igår.

Efter attentaten har European Union of Jewish Students valt att skapa sin egen hashtag #IGoToSynagogue.

– Det handlar om att våga visa vem man är. Plötsligt ifrågasätts och attackeras en stor del av vår personlighet. Tills nyligen tänkte jag inte på det men i dag funderar jag på om jag ska bära judiska symboler, säger Jane Braden Golay och fortsätter:

– Ska du berätta för andra att du är judisk? Hur ska du uppfostra dina barn? Är detta ett land jag kan bo i? Många judar tänkte nog inte så mycket på det fram tills nyligen. Men i dag är det nog många som funderar över det.

Hur har ert arbete påverkats av den senaste tidens händelser?

– Bland annat så har vi fått flytta vårt kontor i Bryssel eftersom det inte är säkert längre. Det är frustrerande för en del av dig tänker att du är paranoid och den andra delen av dig vill mer kämpa emot. Men jag försöker vara pragmatisk och relaistisk i det här.

Dåd mot judar under senaste året:

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".