Sporter Foto: Sveriges Radio
Svenska Bandyförbundet tycker att sporter inte borde ske utanför sin säsong. Foto: Sveriges Radio

Svenska Bandyförbundet vill inte att föreningar ska kunna anordna cuper utanför sin säsong

Svenska Bandyförbundet föreslår att idrottsförbund inte ska få anordna cuper utanför säsong. Då ska de ekonomiska stödet kunna dras in.

– Som det ser ut nu så är det i princip omöjligt för barn och ungdomar att hålla på med flera sporter samtidigt, säger Marcus Norman som är generalsekreterare för Svenska Bandyförbundet.

Hockeylag som har samlingar och träningar redan i augusti och fotbollslag som spelar match på frusna grusplaner under vintern, det vill Svenska Bandyförbundet ska förbjudas.

Blir av med ekonomiskt stöd

De har lämnat in en motion till Riksidrottsmötet i Helsingborg om en utredning om att de föreningar som har bland annat cuper, tävlingar och läger när de inte har säsong ska kunna bestraffas för det.

– Vi har flera riktlinjer som inte riktigt följs. Som det ser ut nu så rimmar det dåligt med idrottens värdegrund. Därför är vårt förslag att göra detta till en regel och om föreningarna inte följer den regeln så kan de förlora sitt ekonomiska stöd, säger Marcus Norman.

Handboll på vintern fotboll på sommaren

Handboll, bandy och ishockey är exempel på lagsporter som skulle spelas under vintern. Medan fotbollen hör till sommarn, menar Svenska Bandyförbundet.

– I idédokumentet Idrotten Vill kom vi redan 1995 överens om att uppmuntra till så många idrotter som möjligt, avslutar Marcus Norman.

"Känns hårt att ha bestraffning"

Lena Videkull är ungdomsansvarig i fotbollsklubben FC Rosengård och hon tycker inte att bestraffning är rätt väg att gå.

– Självklart är det viktigt att unga inte för snabbt väljer vilken sport de ska satsa på. Det ligger i föreningar och föräldrars ansvar att barnen tar lärdom av och testar olika sporter, men ska du elitsatsa måste du ju välja någon gång, säger hon och fortsätter:

– Träningen ser olika ut även om det är samma sport och att ha bestraffning för att vi spelar fotbollscuper på vintern känns dumt.

Debattartikel:


Svenska Bandyförbundet har skrivit om sitt förslag hos SVT Opinion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".