Pengar. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bidrag och lån för heltidsstudier ligger i år på 9 948 kronor. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Studenter går back ekonomiskt varje månad - tvingas jobba extra för att klara ekonomin

"Studiemedlen måste höjas så att man klarar sig"
3:23 min

Att klara ekonomin och plugga samtidigt kan vara svårt. Enligt en ny rapport från Sveriges Förenade Studentkårer går en genomsnittlig student back 285 kronor i månaden.

Många studenter jobbar idag extra för att klara ekonomin under studietiden. Men är det okej att det mer eller mindre är ett måste för studenterna att extraknäcka för att klara ekonomin? Det tycker inte Rebecka Stenkvist, som är ordförande för SFS, Sveriges Förenade Studentkårer.

– Vi gör den här typen av undersökning varje år och liksom förra året visar våra siffror att studenterna går back. Vi har räknat på en students mest grundläggande kostnader under en månad och utgått från siffror från Konsumentverket och studentbostadsföretagen samt det som man måste ha för att klara sig under en månad.

Men så sent som i år har studielånet höjts med 944 kronor i månaden. Är inte det positivt?

– Visst gör extrapengarna en skillnad men samtidigt vill jag verkligen poängtera att det är lånedelen som har höjts och inte bidraget. Och det är ju så att studenternas skuldsättning ökar jättemycket, i dag utgör lånet 70 procent av studiemedlet. Vi tycker att det borde finnas en balans, alltså hälften bidrag och hälften lån.

Den förra regeringen höjde också gränsen för hur mycket studenter får tjäna på extrajobb. Är inte det något man får räkna med då, att dra in lite av pengarna själv genom att jobba?

– Nä, jag tycker inte studenter som studerar på heltid ska behöva jobba extra för att klara sina grundläggande kostnader. I vår uträkning har vi till exempel inte tagit med några extra utgifter som till exempel semestrar, alkohol eller tobak.

"Många är rädda för att ta lån"

Enligt Rebecka Stenkvist på SFS innebär låga studiemedel inte bara att studenterna tvingas jobba extra. Det kan också generera i att vissa inte vågar börja plugga då osäkerheten inför hur man ska klara sig är alltför stor.

– Alla har inte den tryggheten ekonomiskt. Ingen familj eller partner som kan stötta om det är så att ekonomin inte funkar. Många är rädda för att ta lån och vågar inte plugga alls.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".