En bild av planeten Mars och dess yta
1 av 2
När och om vi människor flyttar till Mars behöver vi nog ta med oss några blommor att plantera. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS och ESA.
mars
2 av 2
Mars är den fjärde planeten från solen och solsystemets näst minsta planet. Foto: ESA

Därför kommer vi inte flytta till Mars om tio år

"Finns ingen raket som klarar att lyfta all massa som behövs"
5:50 min

Projektet Mars One planerar att skicka sina första bosättare till Mars 2024. Här förklarar rymdforskaren Ella Carlsson-Sjöberg varför det är orimligt.

Mars One är ett nederländskt privatfinansierat projekt med målet att skicka iväg sina första bosättare till Mars år 2024. 200 000 människor från hela världen har ansökt om att få vara med och nu har 100 potentiella rymdresenärer valts ut för vidare tester.

Tyvärr har ingen av de svenskar som ansökt gått vidare - men de kanske inte går miste om något.

Det saknas pengar och raketer

– Jag tror att tanken är god. Vi behöver ju visionärer och entrepenörer med den här typen av stora tankar. Men om man bara tittar på ekonomin så vet i fåglarna om man kommer komma hela vägen till Mars, säger Ella Carlsson-Sjöberg, doktor i rymdfysik och överstelöjtnant vid Försvarsmakten med ansvar för rymdfrågor.

– Bara att lämna jorden innebär stora svårigheter. I dag finns nämligen ingen raket som klarar av att lyfta all den massa som behövs för att ta sig hela vägen till Mars, säger hon.

Maten är ett problem

Ett annat bekymmer enligt Ella Carlsson-Sjöberg är maten. För att klara av att bosätta sig på planeten krävs det att kolonin blir självförsörjande. Alltså ännu ett problem som är långt från löst i dagsläget.

Människor kanske får vänta

Förutom Mars One-projektet finns det fler aktörer som jobbar mot att ta sig till Mars. Men frågan är om det är människor som kommer åka.

– De håller på att utveckla en ny raket som ska göra sin första resa bemannad 2021, med mellanlandning på månen. Man kanske börjar med obemannade moduler för att se till att det funkar innan man skickar dit folk, säger Ella Carlsson-Sjöberg.

Varför satsas det på just resor till Mars?
– Mars är en pusselbit, det som är intressant är att det är vår systerplanet där de nog funnits förutsättningar för liv, säger Ella Carlsson-Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".