handkräm
Hydrokinon används även i fotografiska framkallningsvätskor för att reducera silverhalider till rent silver. Foto: Pontus Lundahl

Hudblekningskrämerna säljs även till minderåriga

"Det verkar som om man inte insett allvaret"
3:56 min

Hudkrämerna med blekande effekt innehåller bland annat hydrokinon. Ett ämne som som idag är förbjudet i europeiska unionen.

Flera butiker i Sverige säljer dock produkter som bleker huden - trots förbudet. Det visar en undersökning som P3 Nyheter har gjort. Mariam Osman Sherifay, socialdemokratisk kommunpolitiker och föredetta riksdagspolitiker har själv jobbat aktivt för att den här typen av krämer ska försvinna från marknaden.

– Jag är väldigt förvånad, jag trodde att den här frågan hade löst sig och man hade sett allvaret i den här produkten. Vi har även gjort tester där vi skickat barn för att köpa krämerna, vilket heller inte har varit några problem.

Du har ju varit engagerad i den här frågan länge, har du märkt av någon attitydförändring?

- Myndigheterna har inte reagerat så som vi har önskat. Jag anser att man måste följa upp det här arbetet. Ispektionerna måste vara tydligare och det måste finnas konsekvenser för de butiker som säljer den här typen av produkter. Det innehåller ju faktikst ett gift.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".