evelina nilsson
1 av 3
Så här kan det se ut när Evelina swishar fram i backen!
evelina nilsson
2 av 3
Eller så här!
evelina nilsson
3 av 3
På plats i studion, vi bad Evelina ta en selfie!
Veckans torsdagsgäst

Evelina Nilsson: Jag försöker vara så kreativ som möjligt på berget

"Så länge domarna ser att du har kul får du oftast bra poäng"
11 min

Veckans torsdagsgäst är 23-åriga friåkerskan Evelina Nilsson från Luleå. Hon kommer från en riktig skidfamilj och tillhör redan världseliten inom sin sport.

– Friåkning innebär rent tävlingsmässigt att man blir bedömd på sitt linjeval (alltså vilken väg man väljer ner för berget), hur många hopp man gör, hur bra kontroll man har, tekniken och sen måste man även ha flyt när man åker. Man kan också göra volter, men man behöver inte göra det. Men den här säsongen gjorde jag min första bakåtvolt ut från en klippa och det är ett mål att kunna göra fler sådana grejer.

Har du alltid åkt skidor?

– Pappa har alltid tagit med familjen på olika skidsemesterar, så skidåkningen har jag fått med mig hemifrån. Alla syskonen håller idag på med olika former av skidåkning.

"Mitt stora mål har länge varit att bli skidproffs"

Som riktigt liten ville hon bli läkare, men ganska snart byttes stetoskopet ut mot ett par skidor och sedan dess har drömmarna handlat om ett liv i backen. Evelina är uppvuxen i Luleå men flyttade som 16-åring till Åre där hon gick på skidgymnasiet. Under den tiden var det mestadels puckelpist som gällde i backen.

– Både syrran och min ena bror bodde där då, så det kändes ganska lugnt även fast jag inte var så gammal.

Hur kommer det sig att du började med puckelpist?

Först åkte jag alpint, sen lessnade jag på det. Sen hade jag ett par kompisar som började åka puckel och då hakade jag bara på.

"Do or do not. There is no try"

Evelina bor idag tillsammans med storasystern Julia som nått stora framgångar inom puckelpist. Tillsammans delar de förutom lägenhet intresset för yoga samt ett speciellt motto.

– Jag, syrran och en kompis är lite av ett par Star Wars-nördar och då har vi snappat upp det här med "Do or do not, There is no try". Och jag tycker att det är ett väldigt bra motto för om man står vid start eller inför något som känns lite som en utmaning då är det bra att komma ihåg de där orden. Sen är det bara att köra!

Hur kom det sig att ni började med yoga?

– Jag började redan i högstadiet, men jag fastande nog riktigt för det efter att både min bror och min pappa börjat yoga. Idag yogar jag mycket för att det ger mig ett lugn och hjälper mig att kunna fokusera på nuet och slappna av. Vilket jag har haft mycket hjälp av i skidåkningen, till exempel när man är nervös inför en start.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".