Lapp med priser 18 kronor och texten Tjejsemla Foto: Läsarbild till Sydsvenskan
Semlorna är mindre och billigare än andra semlor. "För att de ska kunna ätas med gott samvete". Foto: Läsarbild till Sydsvenskan

Efter kritiken nu byter bageriet namn på "tjejsemlan"

"Bidrar till bantningshysterin, ätstörningar och förlegade könsnormer"
0:20 min

UPPDATERAD. "För att man ska kunna äta dem med gott samvete", säger bageriets vd om den mindre semlan som de valde att kalla "tjejsemla". Men efter protester, nu byter bageriet namn på semlan.

På ett bageri i Skåne har de sålt en semla som är mindre och billigare än deras vanliga semlor. Bageriet valde att kalla den för "Tjejsemla" och en av gästerna reagerade.

– Ska vi inte få njuta utan att få dåligt samvete? Jag tycker att det är ett bra exempel på hur man utan ont uppsåt ändå förtrycker tjejer. Man talar om för oss vad vi ska vilja äta, säger personen som vill vara anonym i en intervju med Sydsvenskan.

"Varför inte bara minisemla?"

Personen som reagerat på semlan ställde också frågan om den inte bara kunde ha fått heta "lilla semlan" eller "minisemla".

– Jag förstår ju grejen och de tycker säkert att det är på skoj. Men för mig är det inte alls kul. Det bidrar ju bara till bantningshysterin, ätstörningar och förlegade könsnormer, säger personen och fortsätter: 

– Det är viktigt att vi vuxna får fundera och tänka över vilka fördomar det finns i samhället och vilka effekter de får. Jag vill inte att mina barn ska se det här. Vuxna ska inte sätta upp regler för hur tjejer eller killar ska vara eller vad de ska äta. Barn ska väl lära sig vad de ska äta baserat på hunger och hälsa, inte på grund av kön.

Byter namn

Bageriets vd skrev ett svar till Sydsvenskan via sms:

"Ja vi säljer tjejsemlor! Det är för att de är mindre än de vanliga så att man ska kunna äta dem med gott samvete. En del feminister gillar inte det men överlag bara positivt."

Men sent på fredagskvällen bestämde sig bageriet för att döpa om semlan. På Facebook skriver bageriet: "tanken med namnet var aldrig att uppmana eller skuldbelägga, vilket ju vore motsägelsefullt när man driver ett bageri. Men jag tar givetvis till mig av era välgrundade argument och ber så mycket om ursäkt. Från och med imorgon heter vår lilla semla minisemla".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".