Deseré Gullberg-Husberg läser till gymnasielärare i svenska och religion. Foto: Privat
Deseré Gullberg-Husberg läser till gymnasielärare i svenska och religion. Foto: Privat

Student om lärarbristen: "Det kommer bli katastrof"

"Du är inte bara lärare eller pedagog, som du faktiskt utbildar dig till"
1:28 min

Lärarbristen kommer att bli värre än vad man tidigare hade trott. Siffror från Statistiska Centralbyrån som Lärarförbundet har tagit fram visar att det kommer saknas 65 000 lärare år 2025.

– Tittar jag på den utbildningen jag går var vi 130 till 140 personer när jag började, nu tre och ett halv år senare är vi runt 25 personer kvar, säger Deseré Gullberg-Husberg som läser till gymnasielärare i svenska och religion.

Hon tror att en av anledningarna till att så många har hoppat av hennes utbildning är att den är lång och krävande. Men låga löner, dålig löneutveckling och hög arbetsbelastning för lärare tror hon också är starkt bidragande orsaker.

"Eleverna kommer tycka skolan är tråkigare"

– Du är inte bara lärare, eller pedagog som du faktiskt utbildar dig till. Du är också kurator och psykolog. Det är helt enkelt väldigt mycket mer som krävs av dig än vad du tror när du börjar plugga, säger Deseré Gullberg-Husberg.

Om lärarbristen inte löser sig målar hon upp en mörk bild av framtiden i skolan, som hon tror kommer leda till att ingen till slut vill utbilda sig till lärare.

– Jag tror att det kommer bli katastrof. Fler lärare kommer att gå in i väggen, eleverna kommer tycka att skolan är tråkigare, säger Deseré Gullberg-Husberg.

Lärarfacket: "Det är ett skräckscenario"

Den bilden håller Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, med om.

– Den bilden vill jag knappt föreställa mig, det är ett skräckscenario. Det är dags för politikerna att införliva sina fina vallöften och både de kommunala- och friskolorna måste också visa att de satsar på lärarna i flera år framöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".