Skola. Foto: Sveriges Radio
Skolverket menar att det är varje skolas eget ansvar. Foto: Sveriges Radio

SVEA vill att kuratorer ska ha ett max antal elever: "Vissa har 1 000 stycken"

1:25 min

Sveriges Elevråd tycker att kommuner och landsting borde ta sitt ansvar och anställa fler inom elevhälsan på skolor runt om i Sverige.

– Det behövs ett maxtak för antal elever som en kurator eller psykolog ska ta hand om, säger Matilda Hellström som är förbundsordförande för Sveriges Elevråd - SVEA. 

Hon tycker också att kommuner, landsting och fristående skolor ska ta sitt ansvar och se till att det läggs resurser för att anställa fler inom elevhälsan.

1 000 elever på en kurator

Elever på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm har satt krav på skolledningen efter att flera på skolan tagit livet av sig, rapporterar P4 Stockholm.

– Den psykiska ohälsan bland barn och unga har aldrig varit högre än nu, säger Titti Fränkel som är utvecklingschef på Akademikerförbundet, SSR.

Och hon tycker precis som Matilda Hellström att de borde sätta upp riktlinjer kring kuratorerna på skolor.

– En kurator kan ha 1 000 elever att ta hand om, säger Titti Fränkel till P3 Nyheter.

Ingen fråga för skolverket

Johanna Fred på Skolverket menar att staten inte jobbar med att sätta upp gränser för skolorna utan att det är deras eget ansvar.

– Den som är ansvarig för skolan har koll på vad just den skolan behöver, så det är den personens ansvar och ingen fråga som vi på Skolverket kan driva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista