Hackers appdejtar för att komma åt företag

1:25 min

Brukar du använda dejtingappar på din jobbtelefon? En ny studie visar att just den typen av appar är lätta att hacka för kriminella som vill komma åt företagshemligheter.

Metoden att bryta sig in i företag genom anställdas appar på jobbtelefonen har blivit vanligt bland hackare. IT-företaget IBM har granskat ett tjugotal av de mest populära apparna i en ny studie

Dejtingappar är minst säkra

Det visade sig att just dejtingappar tenderade att vara speciellt lättillgängliga för hackare. 

Ola Wittenby på IBM tipsar om hur du kan undvika att bli hackad:

  • Fundera på om det viktigt för dig att ha de här dejtingapparna på telefonen. Jag tycker att man som anställd ska få ha privata appar i jobbtelefonen, men man kan ändå se till att göra det som ett medvetet beslut.

  • Se till att appen inte får tillgång till alla möjliga resurser. Den brukar ju fråga om den får tillgång till kameran, GPS:en, mikrofonen och så vidare. Sådant kan du begränsa.

  • Kolla igenom vad du har för information på din telefon som till exempel kontaktlistor, mejl och kalender.

  • Det är företagen som har ansvaret för säkerheten så jag tycker att det bästa är om bygger upp ett skydd på telefonen som gör att man kan separera vad man gör privat och vad man gör som anställd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista