Endometrios
Celler från livmoderslemhinnan slår rot utanför livmodern, om delar av menstruationen lämnar livmodern. Det kan ge upphov till inflammation och smärta. Bild: Blausen Gallery 2014

Celinn lever med endometrios – sjukdomen man inte pratar om

6:32 min

Celinn Lundqvist upptäckte vid 14 års ålder att hon har endometrios. En sjukdom som drabbar ungefär var tionde kvinna. 

Endometrios är en sjukdom som innebär att du vid mens inte bara blöder utåt utan även inåt i kroppen.

Endometriospatienter har ett fel på immunförsvaret som gör att kroppen inte kan ta hand om blodet vilket bidrar till smärtor som blir så kraftiga att man inte kan jobba eller gå till skolan.

"Jag trodde att någonting var allvarligt fel"

I fem år hade Celinn Lundqvist extremt ont när hon fick mens. Utan att veta varför.

– I början trodde jag det bara var normala menssmärtor, så som man hade hört om att det kunde vara. Jag blev väldigt rädd och att började tänka att det var något allvarligt fel på mig. 

I maj förra året fick Celinn Lundqvist diagnosen endometrios.

– När jag läste om att det kan bli svårt att bli med barn tog det mest på mig.

Tas inte på allvar

Efter att ha levt med sjukdomen i fem år ser Celinn Lundqvist inte hur det ska vara möjligt med ett liv utan smärta.

– Det är svårt att tänka positivt när man hela tiden blir bevisad motsatsen. Endometrios tas inte alltid på så stort allvar. Folk viftar bort det och jämför med sin egen mensvärk och säger att "det är bra att röra på sig när man har ont i magen", berättar hon.

Tredje operationen

Om bara några dagar ska Celinn Lundqvist opereras.

– Då kommer de ta bort äggstocken, den vänstra, äggledaren, härdarna och en cysta jag har på äggstocken. Det är min tredje operation och fjärde ingrepp. De har försökt få bort cystorna på äggstockarna utan att lyckas och nu har det gått så långt att den ena äggstocken måste tas bort.

Det visste du inte om endometrios:


Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär. En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.

Förutom ont vid mens är det vanligt att man får smärta som sitter som ett band över bäckenet och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. Man kan också få ont när man bajsar, kissar eller har samlag.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista