Alice missbrukade paracetamol: "Kändes som ett effektivt sätt att dö"

2:05 min

Alice var 17 år första gången hon försökte skada sig själv med hjälp av paracetamol. Antalet förgiftningsfall av just paracetamol har ökat, därför förbjuds det nu i butiker.

För snart sex år sedan blev det tillåtet att sälja värktabletter som innehåller paracetamol, som Alvedon och Panodil, i mataffärer. Men i dag bestämde Läkemedelsverket att just den sortens tabletter bara ska finnas tillgängliga hos apoteken.

Så i höst slutar mataffärer sälja de här värktabletterna.

Många fler fall

Antalet förgiftningsfall av paracetamol har ökat sedan tabletterna började säljas i vanliga matbutiker. Läkemedelsverket berättar att det främst handlar om medvetna självskadehandlingar, där folk medvetet tar en överdos för att skada sig själva.

Omkring 85 procent av förgiftningsfallen av paracetamol den sortens handlingar.

Alice försökte skada sig själv

Förgiftningsfallen handlar främst om unga mellan 15-24 år och de flesta är tjejer. 

Alice var bara 17 år första gången hon försökte skada sig själv med hjälp av paracetamol.

– Jag tyckte väldigt illa om mig själv och fick veta att paracetamol var ett effektivt sätt att skada kroppen och dö på. Jag tror jag överdoserade ungefär fem, sex gånger inom loppet av tre år, berättar hon.

"Kan stoppa impulsöverdoseringen"

Alice tror inte att överdosering av paracetamol kommer försvinna bara för att det plockas bort från matbutiker. Hon tror däremot att det kan stoppa många självskadeförsök som sker på ren impuls.

–  Jag har överdoserat på ren impuls på grund av panikångestattacker. Det gjorde jag innan paracetamol såldes i matvarubutiker men jag skulle nog gjort fler överdoser om det fanns tillgängligt på den tiden, förklarar hon och avslutar:

– I dag tål jag inte värktabletter längre, utan om jag tar en tablett spyr jag direkt. Det är jobbigt i sig men vetskapen om att jag brukade skada mig själv på ett sånt sätt är jobbigare, säger hon. Jag är ganska mot mediciner i dag och tycker bara att det ska användas i nödfall.

Alice heter egentligen något annat.

Mår du dåligt?


Hit kan du höra av dig:

BUP

Tjejzonen

UMO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista