Ensamstående mammor löper större risk att bli sjuka senare i livet än mammor som lever i tvåsamhet. Foto: Hasse Holmberg/TT
Ensamstående mammor löper större risk att bli sjuka senare i livet än mammor som lever i tvåsamhet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ensamstående mammor blir oftare sjuka än andra mammor

Det är större risk att ensamstående mammor blir sjuka senare i livet än andra mammor, det visar ny undersökning som publicerats i Journal of Epidemiology & Community Health.

I undersökningen framgår det att de kvinnor som är mellan 16 och 49 år och lever ensamma med sina barn löper en ökad risk att senare i livet få sjukdomar.

Av de 13 länder som ingick i studien var Sverige och Danmark bland de länder där skillnaden är störst mellan gifta och ensamstående mammor. Kvinnor som lever som ensamstående mammor innan de fyller 20 år har också en ökad benägenhet att få funktionsnedsättningar.

Sämre ekonomi kan vara en orsak

En orsak till sämre hälsa kan vara en dålig ekonomi, eftersom det är vanligare att ensamma kvinnor har sämre ekonomi. Att vara ensam förälder kan också göra det svårare för personen att utbilda sig och tjäna pengar vilket forskarna menar på kan påverka hälsan.

Känsla av utanförskap

Catarina Danso är ordförande för den ideella organisationen Makalösa Föräldrar. Hon kan se att ensamstående mammor har en sämre hälsa än mammor som lever i tvåsamhet. De ensamstående mammor som Catarina Danso möter säger att de har brist på tid och pengar vilket gör att de känner sig mer stressade.

– De kan till och med få en utanförkänsla, för att de får prioritera bort det sociala umgänget till exempel. Man ska klara av vardagen som den är, med jobb och hämta och lämna på fritids och dagis, säger Catarina Danso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".