10 år med tillträdesförbud - varken supportrar eller polisen är nöjda

1:46 min

Tillträdesförbudet har inte gett den effekt som man ville ha när det kom till för tio år sen. Det tycker varken supportrar eller polis.

Tillträdesförbudet, som kan delas ut till personer som antingen har begått eller som man misstänker ska begå brott, har inte gett den effekt man ville ha.

Totalt har 750 förbud delats ut under de här 10 åren och syftet har varit att det skulle ske mindre våld inne på arenorna.

Läs mer: Fotbollsvåldet har flyttat från arenorna till utsidan - så här ser statistiken ut

Puttar ut problemen till stan

Patrik Sundberg på Allmänna Supporterklubben, nordens största supporterklubb, tycker att tillträdesförbudet i många fall bara puttar ut problemet på stan.

– Jag tror nog att många finns med runt fotbollsmiljön både före och efter men att det bara är just under match som man inte kan vara med. Vi från supporterhåll tycker ju att dialog är bättre än att exkludera, för det är ju det man gör med människor, man skjuter dem ifrån sig, säger han.

"Kan ha lett till mer våld"

Tony Ernst, som är ordförande för Svenska supporterunionen, tror att tillträdesförbudet i vissa fall lett till ännu mera våld.

– I vissa fall har det kanske hjälpt men i andra fall är jag helt säker på att de som har fått tillträdesförbud har radikaliserats och hamnat i en ännu tuffare miljö där man slagits efter och innan matcher, säger han.

Portade ska kunna upptäckas av personal

Per Engström jobbar för polisen med idrottsrelaterat våld. Och han är inte heller nöjd med resultatet som tillträdesförbudet har gett. att få ner våldet  

Han berättar att man just nu jobbar med ett register så att de som är portade lättare ska kunna upptäckas av personal på arenorna.

– Ja, vi hoppas ju naturligtvis att de personer som inte är önskvärda hålls utanför arenorna.

Men Patrik Sundberg på Allmänna Supporterklubben tror inte att portning av supportrar är rätt väg att gå.

– Den kraft och energi som finns hos de här människorna tror vi att de kan förvandla till ett positivt supporterskap, men då måste man inkludera istället för att exkludera.

Här har förbuden delats ut:

Här har polisen delat ut tillträdesförbud. Grafik: Emmy Jokinen.

Tillträdesförbud:


Ett förbud polisen kan ge till folk som har begått brott eller som de misstänker kan begå brott på en fotbollsarena.

Lagen om förbudet har funnits i Sverige i 10 år och den som får ett förbud blir portad i max tre år.

Den som får ett förbud får inte gå på något fotbollsevenemang på någon arena.

Totalt har 750 förbud delats ut sedan lagen trädde i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista