Pluto i jämförelse med Jorden
Så här stor är Pluto och dess måne Charon i jämförelse med Jorden, enligt nya data från New Horizons. Bild: NASA

Rymdsond ger första bilderna av dvärgplaneten Pluto

Efter cirka nio år kommer den obemannade rymdfarkosten nå Pluto och ge världen de första faktiska bilderna på dvärgplaneten.

Rymdsonden New Horizon, som bara är 70 centimeter hög och två meter lång, kommer att cirkulera Plutos bana i några timmar, för att kunna ge oss svar på flera frågor kring hur Pluto fungerar.

– Vi kan lära oss väldigt mycket om jorden och solsystemets uppkomst genom att studera Pluto, säger Eric Stempels, forskare på institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet till Vetenskap & Miljö 

Lära oss mer om jorden

Pluto, som inte är större än Sverige är på längden, är en så kallad primitiv himlakropp som är en förebild till många andra isrika kroppar som går i liknande bana runt solen i samma del av solsystemet.

Förhoppningen är att kunna få svar på hur en atmosfär försvinner ut i rymden, för att kunna förbättra våra idéer om hur jordens atmosfär har sett ut och hur en del av den atmosfären har försvunnit ut i rymden.

Rymdsonden kommer att nå dvärgplaneten Pluto ca kl.14 idag, svensk tid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".