Kondom
"Vi har, på ett sätt, misslyckats med att få ungdomar att använda kondomer" berättar Carl Båve, kurator på Södermalms ungdomsmottagning. Obs: Genrebild. Foto: Robyn Beck/AFP

Gonorré blir allt vanligare

Fler drabbas av könssjukdomen gonorré i Sverige enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, men allt färre använder kondom.

I fjol upptäcktes 1336 fall av gonorré, vilket är en ökning med cirka 20 procent från föregående år.

– Det är fler som testar sig, fler som har flera sexpartners i dag, och färre skyddar sig - där har vi några bidragande orsaker, säger Kajsa Flisager, chefsjuksköterska på Södersjukhusets avdelning för infektion, på Venhälsan.

Många tar inte sjukdomen på allvar

– Att man blir frisk med ett piller är en sanning med modifkation. Allt fler bakteriestammar håller på att bli resistenta mot antibiotika, berättar Kajsa och fortsätter:

– Vissa könssjukdomar kan också leda till ärrbildning och ge senare effekter på livmoder, äggledare och prostata. Det är nackdelar som många inte tänker på, även om man i Sverige kan bota gonorré. 

Kajsa tycker att det är svårt att få folk att änvända kondom, men tycker inte att man borde använda skrämselpropaganda. Enligt Carl Båve, kurator på Södermalms ungdomsmottagning, ligger nyckeln för att bromsa sjuktalen och kondomanvändningen hos unga män. 

– Vi har ju under många år sagt att det är bra om man kommer och testar sig. Vi har, på ett sätt, misslyckats med att få ungdomar att använda kondomer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista