Frisörelever får bara lära sig att klippa rakt hår

2:07 min

För den med afro eller lockigt hår kan det vara svårt att hitta en frisör. Frisöreleverna på gymnasiet får bara nämligen bara lära sig om rakt hår.

Frisören Deshimona Nathanael äger en salong i Stockholm som hon startade just för att hon har märkt att frisörer har stor okunskap om lockigt hår. 

– Det är jätteannorlunda att klippa ett lockigt afrohår. Det finns otroligt många skandinaver som också har lockigt hår som inte heller hittar frisörer. Man lär sig inte om olika texturer och det är det som är problemet, säger Deshimona Nathanael.

Samma oavsett hårtyp 

Skolverket menar att det är samma principer frisörer utgår ifrån oavsett hårtyp.

– Man jobbar med olika grundklippningar. Det spelar ingen roll om det är ett rakt hår eller lockigt hår, ett tunt hår eller tjockt hår, säger Anette Levin som har varit med och tagit fram kursplanerna för gymnasiets frisörprogram.

Men många som har lockigt hår menar att det inte är så, vad tänker du om det?

– Tekniken för hur du klipper en page är samma, men så klart ser ju resultatet olika ut eftersom du har olika strukturer på håret.

Borde vara obligatoriskt att lära sig

Elever som vill lära sig om till exempel afrohår måste välja en specialkurs som inte är obligatorisk och som inte alla gymnasium erbjuder.

Frisören Deshimona Nathanael tycker det är bra att det alternativet finns, men att det inte är tillräckligt. 

– Jag tycker inte att man ska få kalla sig för yrkesbehörig frisör om man inte kan klippa alla hårtyper. Det är fortfarande verkligheten, att jättemånga salonger avfärdar kunder med lockigt hår, vilket jag tycker är jätteorättvist, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista