Det här kommer den första dansken i rymden att ta med sig

1:03 min

06:37 på onsdagmorgonen lyfte Andreas Mogensen mot den internationella rymdstationen ISS. Han blir därmed den första dansken i rymden och med sig har han bland annat ett gäng legofigurer.

Vad brukar du packa med dig när du reser? Precis som människor som ibland reser med flyg så har även astronauter en begränsning på hur mycket privat bagage de får ha.

Men deras privata bagageutrymme är betydligt mer komprimerat än ett chartrat flygs.

Enligt NASA själva så tillåter de sina astronauter att ta med upp till 20 saker som får väga max 0,7 kilo totalt. Sojuz, som dansken Andreas Mogensen ska åka med, tillåter dock en maximal vikt på ett kilo.

Och allt ska rymmas i en särskild liten nylonväska.

Musikinstrument och vimplar är vanliga

Klassiskt är att packa med saker som symboliserar ens land. Andreas Mogensen valde därför att ta med sig böcker av författarna HC Andersen och Sören Kirkegaard, ett gäng lego-gubbar och en dansk flagga.

Enligt NASA så är just flaggor, vimplar, pins och banderoller från ens hemland, hemstad, gamla universitet eller favoritlag vanligt att ta med sig ut i rymden. 

Kort på sina nära och kära brukar också finnas i packningen, vilket så klart har viktmässiga fördelar. 

Musik tycks också vara viktigt för astronauter, för både mindre musikinstrument och iPods är vanliga i packningen, skriver NASA på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista