Hackare
Nu stängs konton av från uppslagsverket Wikipedia. Foto: Tomas Winje Øijord/TT

Wikipedia stänger 381 konton efter utpressning och sponsrade inlägg

3:49 min

Nu gör Wikipedia en räd och stänger av 381 konton efter att användare misstänks ha utpressat företagare och artister samt spridit falsk information.

Efter flera veckors utredning, som har gått under kodnamnet Orangemoody, har Wikipedia nu stängt av 381 konton från uppslagsverket. Anledningen bakom räden är att användarna misstänks ha utpressat både företagare och artister.

– Det är en handfull personer som har skapat 381 konton. Det i sig bryter mot Wikipedias riktlinjer, eftersom man ska ha ett konto per person, förklarar Jan Ainali som är verksamhetsansvarig på svenska Wikimedia som sköter Wikipedia i Sverige.

"De har spridit falsk information"

De här personerna misstänks ha spridit falsk eller sponsrad information mot betalning. I vissa fall har de utpressat företag. Med andra ord har bedragarna gömt undan företagens och artisternas Wikipedia-sidor, för att sedan kräva dem på hundratals pund för att de ska synas igen.

I andra fall har användare även fått betalt för att skriva sidor som handlar om företag eller artister. Det i sig är inte olagligt, men Jan Ainali på Wikimedia berättar att det måste framgå tydligt i texten.

– För transparensens skull måste man tala om att man fick betalt för att göra det här, säger han.

"Många artiklar var partiska"

Flera artiklar innehöll information som var partisk eller vinklad. Detta bryter mot Wikipedias regler, eftersom det inte är tillåtet att skriva om företag eller personer som författaren bakom artikeln har en relation till.

I vissa fall kan det till och med vara olämpligt att, som ett fan, skriva en artikel om sin idol.

– Det är ganska vanligt att någon lägger till att "den här fotbollsspelaren är världens bästa", avslutar Jan Ainali. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista