#flyktvägen

Safaa på den grekiska ön Lesbos: "Barnen är törstiga"

2:44 min

Över 15 000 människor väntar just nu på att ta sig vidare från den grekiska ön Lesbos. Både myndigheter och hjälparbetare varna nu för den spända situationen.

– Jag vill till Tyskland, jag vill att mina barn ska få gå i skolan. I Syrien går det inte, säger Safaa Zaarour från Damaskus i Syrien.

För henne och hennes fyra barn finns inget annat val, än att försöka ta sig vidare mot tryggheten i Europa.

Familjen sover på marken

Hon visar in i det lilla tvåmanstältet i klarblått och gult som hon köpt samma dag och som nu är uppställt vid kajkanten, intill en av färjorna i Mytilinis hamn. Sedan de kom med båt från Turkiet för fyra dagar sedan har hon och barnen, den minsta ett år, den äldsta 17 år, sovit på marken. Kvar hemma i Damaskus finns hennes man. De hade inte råd att ge sig av allihop.

Ettåringen Rama gråter. Det är 30 grader varmt. De har gått fem mil för att komma hit till huvudorten Mytilini på ön Lesbos.

– Allt är väldigt dyrt, barnen är törstiga, säger Safaa.

Har hört om stängslet

Kemistudenten Iead från Homs i Syrien reser ensam, men hoppas att hans familj ska kunna komma efter om han lyckas ta sig till Tyskland.

– Det är krig i Syrien. Regeringen vill att jag ska kriga, men jag vill inte, säger han.

Nu väntar Iead på att få komma med en av färjorna till Aten. Sedan vidare upp genom Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern.

Han har hört om alla problem som väntar de som flyr där, om stängslet som den ungerska regeringen har låtit bygga för att hindra fler från att komma.

– Jag vet inte vad vi ska göra, vi behöver hjälp men ingen hjälper oss, säger han.

15 000 människor väntar på registrering

Överallt i centrala Mytilini står de små tälten uppställda. Barn springer runt och sparkar på tomma plastflaskor. Långa köer vid biljettluckorna i hamnen. Varje dag kommer flera tusen flyktingar med båt från Turkiet till den grekiska övärlden.

Bara på ön Lesbos finns över 15 000 människor som väntar på att bli registrerade, först efter det kan de resa vidare till fastlandet. Bråk utbryter regelbundet mellan polis och frustrerade människor.

Borgmästaren på Lesbos har hotat med att bojkotta det grekiska nyvalet den 20 september om inte mer resurser sätts in.

"Inte ett Europa jag vill leva i"

I går sa Greklands tillfälliga migrationsminister att situationen är på väg att explodera, men lovade bland annat fler färjor som ska ta flyktingarna till fastlandet.

En belgisk läkare från organisationen Läkare i världen pustar ut i en hotellobby med stetoskopet hängande runt halsen.

– Om ingen lösning nås inom de närmaste dagarna kommer det att explodera här. Det här är inte Europa 2015. Inte ett Europa jag vill leva i, säger han.