Fler tjejer börjar jobba inom dataspelsbranschen

1:34 min

På fem år har antalet kvinnor i dataspelsbranschen nästan femdubblats, men spelutvecklaren Levina Persson tycker att det är en bit kvar innan företagen kan vara nöjda.

– Förut var jag alldeles ensam, på alla möten och i alla korridorer. Nu ser jag kvinnor överallt och ser också det på våra ansökningar och i nätverk som vi har runt om i branschen, säger Levina Persson som arbetar med spelutveckling på ett svenskt mobilspelsföretag.

"I dag spelar alla människor"

Per Strömbäck, som är talesperson för Dataspelsbranschen tror ökningen beror på att företagen vill ha fler kvinnor. Men han tror inte att det är hela förklaringen.

– Jag tror den viktigaste är att spelen har förändrats. I dag spelar alla människor. Det är inte revir för unga män, om det nu någonsin har varit det. Då blir det också rimligt för fler personer att tänka sig att jobba med spel, säger han.

Läs mer: Fler tjejer vill jobba i den mansdominerade skogsbranschen

Lång bit kvar att gå

Levina Persson anser dock att branschen fortfarande har en bit kvar att gå.

– Det är roligt att det ökar, men det är också nedslående att man måste vara ett team eller ha ett möte med minst fem personer för att en ska vara kvinna. Det är en lång väg kvar att vandra innan jag tycker att något bolag kan vara nöjd, säger hon.