#flyktvägen

Stängslet i Ungern stänger ute dem som flyr: "Vi vill behandlas med värdighet"

Vägen från Serbien till Ungern har blivit huvudvägen för människor som flyr från krig i bland annat Syrien till Europa. Det är tusentals människor som korsar gränsen varje dag.

Ett flera meter högt stängsel med rakbladsvass taggtråd som topp. Det är Ungerns lösning på att hålla flyktingarna borta.

Stängslet ska vara klart i november. Men premiärministern i Ungern vill att stängslet, som sträcker sig hela vägen ut med gränsen mot Serbien, ska bli klart tidigare.

"I Ungern vill polisen bara fånga oss"

Inte långt från där stängselbygget pågår kommer tusentals människor in i landet. De flesta är Syrier, men här finns också människor från Afghanistan, Pakistan och Irak. Det här har blivit huvudvägen in i EU.

De som ger sig tillkänna eller upptäcks vid gränsen förs flyktinglägren i staden Röszke, innan man kommer in kan man få vänta i bussar i timmar.

En ung man från Damaskus, som vill vara anonym, är besviken på bemötandet i Ungern.

– Det är illa här. I de andra länderna fick vi hjälp men här i Ungern vill polisen bara fånga oss, säger han.

Han greps av polisen igår när han skulle korsa gränsen. Några av hans vänner lyckades fly in i skogen och ta en taxi till Budapest, själv fördes han till flyktinglägret.

Strejkar för att behandlas med värdighet

Några kilometer längre bort, utanför ett annat flyktingläger, sittstrejkade flera hundra människor på vägen och förhindrade trafik mot Budapest att ta sig fram. Poliserna är för få för att stoppa demonstrationen.

Hisham från Daraa i Syrien deltar i protesterna, han vill behandlas med någon slags värdighet säger han och han vill kunna ta sig till Budapest. Han gillar ungrarna i allmänhet, men inte polisen.

– Människor är hjälpsamma men inte polisen, säger han och skrattar som svar på frågan vad polisen gör. Till slut kryper det fram att flyktingarna hånas och flera har blivit slagna med batonger.