Därför ökar aborterna bland unga tjejer

2:41 min

Aborterna ökar bland tjejer mellan 20 och 24 år. Nu vill RFSU införa subventionerade preventivmedel för alla upp till 25 år.

Nyligen berättade regeringen att de vill göra preventivmedel gratis för de som är 20 år eller yngre.

Men RFSU tycker att det ska vara gratis längre än så eftersom antalet aborter har ökat bland tjejer över 20 år.

– Vi hade velat se att det går upp hela vägen till 25 år. De oönskade graviditeterna är nämligen högst bland 20 till 24-åringar, säger Kristina Ljungros som är förbundsordförande för RFSU.

Har inte råd och vill inte ha hormoner 

En av anledningarna bakom de ökade aborterna kan vara ekonomi, tror Kristina Ljungros. 

– Många i de här åldrarna har en svag ekonomi och att lägga sina pengar på preventivmedel kan bli en stor utgift. Då finns risken att de helt enkelt avstår från att använda preventivmedel och skydd, menar hon.

Rädslan för p-piller kan också vara en anledning bakom de ökade aborterna.

– Vi vet att det finns många unga som inte vill använda hormonella preventivmedel. Därför tycker vi att alla sorters preventivmedel ska subventioneras, inte bara de som finns i satsningen som regeringen gör nu, berättar Kristina Ljungros.

Läs mer: Sexolog om att apotek vägrar ge minderåriga preventivmedel: "Man kan inte hindra dem från att ha sex"

"Abortantalet minskade med hälften"

Hon tillägger också att det finns exempel som visar att billigare preventivmedel för unga under 25 år minskar aborterna.

– I Norrbotten testade de att införa subventionerade preventivmedel upp till 25 år och satsade samtidigt på sina ungdomsmottagningar. Då lyckades de minska abortantalet med hälften, avslutar Kristina Ljungros.