deppig kille
1 av 2
I åldersgruppen 18 till 24 år går självmordsantalet inte ner. Foto: Sveriges Radio
Jenny Bjärne
2 av 2
Jenny Bjärne var 14 år första gången hon sökte hjälp. Foto: Camila Astorga Diaz/Sveriges Radio

Antalet självmord minskar i Sverige - utom i en grupp

1:35 min

I Sverige minskar antalet personer som begår självmord, men är det oförändrat i åldersgruppen mellan 18-24 år.

I dag är det den suicidpreventiva dagen. I Sverige så minskar självmordsantalet allmänt. Men det finns en grupp där antalet personer som tar livet av sig inte minskar och det är i åldersgruppen 18 till 24 år.

– Vi har ett väldigt högpresterande samhälle och det är ett högt tryck på ungdomar i dag, säger Susanne Gustafson som jobbar med förebyggande arbete kring självmord på Suicidprevention Väst.

"För varje självmord går tio självmordsförsök"

Varje år dör 1 500 personer efter att ha begått självmord i Sverige. Man uppskattar att det för varje självmord går tio självmordsförsök och hundra personer som har tänkt tanken att de skulle vilja ta livet av sig, enligt riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd.

Jenny Bjärne volontärarbetar för organisationen Tilia som bland annat erbjuder en chatt för personer med självmordstankar. Hon var 14 år första gången hon sökte hjälp. Därefter var det flera turer in och ut på behandlingshem samt till BUP-akuten och tillslut in på ett andra behandlingshem.

– Jag började må bättre dagen jag fick ett okej att jag fick komma till ett behandlingshem. Sen började jag må ännu bättre dagen jag väl kom dit, berätta hon. 

"Man kan behöva tjata sig till hjälp"

Men det kan vara svårt att få hjälp. Enligt Susanne Gustafson kan man ibland behöva tjata sig till vård när det gäller självmordstankar.

– Söker man hjälp och inte kan få det första gången, så fortsätt söka. Man kan behöva tjata sig in på ställen. Det ska ju inte behöva vara så, avslutar hon.

Här kan du få hjälp om du mår psykiskt dåligt:


Nationella hjälplinjen
Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22

Jourhavande medmänniska
Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

BRIS vuxentelefon
Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13

SPES telefonjour
Tel: 08-34 58 73. Alla dagar kl. 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Stödorganisationen Tilia 
Tel: 010-333 33 99.
Stödchatt alla dagar 21-22:30.

Ungdomsmottagningen
Om du är ung (oftast under 25 år) är du välkommen att höra av dig till din närmaste ungdomsmottagning för att få råd och stöd även vid psykisk ohälsa.

Mer hjälp finns att få. Kontaktuppgifter hittar du här! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista