Antalet självmord minskar i Sverige - utom i en grupp

1:35 min

I Sverige minskar antalet personer som begår självmord, men är det oförändrat i åldersgruppen mellan 18-24 år.

I dag är det den suicidpreventiva dagen. I Sverige så minskar självmordsantalet allmänt. Men det finns en grupp där antalet personer som tar livet av sig inte minskar och det är i åldersgruppen 18 till 24 år.

– Vi har ett väldigt högpresterande samhälle och det är ett högt tryck på ungdomar i dag, säger Susanne Gustafson som jobbar med förebyggande arbete kring självmord på Suicidprevention Väst.

"För varje självmord går tio självmordsförsök"

Varje år dör 1 500 personer efter att ha begått självmord i Sverige. Man uppskattar att det för varje självmord går tio självmordsförsök och hundra personer som har tänkt tanken att de skulle vilja ta livet av sig, enligt riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd.

Jenny Bjärne volontärarbetar för organisationen Tilia som bland annat erbjuder en chatt för personer med självmordstankar. Hon var 14 år första gången hon sökte hjälp. Därefter var det flera turer in och ut på behandlingshem samt till BUP-akuten och tillslut in på ett andra behandlingshem.

– Jag började må bättre dagen jag fick ett okej att jag fick komma till ett behandlingshem. Sen började jag må ännu bättre dagen jag väl kom dit, berätta hon. 

"Man kan behöva tjata sig till hjälp"

Men det kan vara svårt att få hjälp. Enligt Susanne Gustafson kan man ibland behöva tjata sig till vård när det gäller självmordstankar.

– Söker man hjälp och inte kan få det första gången, så fortsätt söka. Man kan behöva tjata sig in på ställen. Det ska ju inte behöva vara så, avslutar hon.