#flyktvägen

Mottagningen för 500 personer är nu boende för 2 000 som tvingats fly

4:42 min

Sveriges Radios korrespondenters resa via flyktvägen fortsätter. Nu har vi kommit fram till en flyktingmottagning i Tyskland.

Från det krigshärjade Syrien till har tusentals flyktingar tagit sig in i Europa. Många har riskerat sina liv på Medelhavet, tagit sig till Grekland och förbi ett halvfärdigt stängsel med taggtråd i Ungern.

Nu har vi hamnat i ett flyktingläger i Tyskland. Det är byggt för att kunna ta emot 500 personer. Nu är det 2 000 människor som bor där.

"Jag är hoppfull om framtiden"

De fem våningar höga huslängorna är nu fulla och de som inte får plats får bo i tält. 

Tyskland är målet för många av dem som tvingas fly från sina hem. En av dem som drömt om landet är Ahmad Altameme som kommit till flyktingmottagningen i Halberstadt i östra Tyskland.

– Jag är hoppfull om framtiden, säger Ahmad Altameme som är arkitekt och lägger till: 

– Nu ska jag lära mig språket och sen börja arbeta.

Vill återförenas med sin fru

Ahmad Altameme flydde från Syrien för omkring två månader sedan och i Tyskland har han varit i två veckor. 

Nu hoppas han på att kunna återförenas med sin fru som är kvar i hemstaden Homs, som till stora delar är sönderbombad.

Som syrier har han också goda utsikter att få stanna. I år räknar myndigheterna med att 800 000 människor kommer att söka sig till Tyskland och det är en fyrdubbling jämfört med förra året. Under de kommande åren talar man om ytterligare 500 000 flyktingar varje år.

Dammsuger områden på möjliga boenden

I östra Tyskland har man länge brottats med utflyttning och en minskande befolkningsmängd. Men tillströmningen av flyktingar, som har ökat under det gångna året, var man inte beredd på.

Kommuntjänstemän dammsuger sina områden på möjliga bostäder. Och trots nya löften om statliga miljardbidrag är oron stor över hur man ska ordna tyskaundervisning, skolgång och bostäder för alla tillräckligt snabbt.