Refugee Air vill flyga flyktingar för en säkrare flyktväg

3:53 min

Bilden på Alan Kurdi väckte en vilja att säkra flyktvägen för människor hos Susanne Najafi och Emad Zand väckte det. Därför startade de ett initiativ som ska skapa en tryggare vägar för de som flyr.

– Det där barnet ser exakt ut som jag gjorde när jag var tre år gammal

Det säger Emand Zand som är en av initiativtagarna till satsningen Refugee Air. En satsning som initiativtagarna hoppas kunna visa på att det finns ett säkrare sätt att ta sig till Europa än via Medelhavet.

Vill flyga innan första snön kommer

– Det vi ska göra är två saker. Dels är det en kampanj som går under #LetThemFly och sen är det Refugee Air som ska visa att flyg kan vara en möjlighet för de människor som är på flykt i dag, berättar Emand Zand.

Han menar att de har två alternativ just nu, antingen får Refugee Air till ett avtal med SAS eller så kommer de att chartra ett plan som ska flyga innan den första snön kommer.

"Som det ser ut nu så dör människor varje dag"

Det som just nu förhindrar möjligheten för många flygbolag att göra precis som Refugee Air vill är en del i EU-direktivet om hur flygbolag är skyldiga att ansvara för varje passagerares rätt att färdas inom EU. I nuläget måste man som flygbolag nämligen kunna styrka att varje resenär har ett giltigt visum eller pass.

Lagen gäller däremot inte de människor som har asylrätt. Men i nuläget måste resebolagen på plats snabbt avgöra huruvida en flykting har rätt till asyl eller inte.

– Jag förstår att SAS tycker det här är jobbigt, för där måste en person där man checkar in ta ett beslut om passageraren har asylrätt eller inte. Men vi tar den risken åt SAS, säger Emand Zand och lägger till:

– Det är värt det. För som det ser ut nu så dör människor varje dag.