Han är en av alla som erbjuder flyktingar en väg in i Europa

1:26 min

Många som flyr från sina hem betalar för att kunna ta sig in i Europa. P3 Nyheter har pratat med Sami Abadi som genom sociala medier hittar och hjälper de som flyr att ta sig hit.

– Vi har en väg och därför kommer folk till oss. Och självklart tar vi betalt för den vägen. Ingenting är gratis i dag, så enkelt är det, säger Sami Abadi som smugglar flyktingar från Turkiet till Grekland.

Han kommer från Syrien och bor i Turkiet. Och han lärde sig en väg genom att åka fram och tillbaka med smugglare.

"Jag får 3 000 kronor per person"

Flera av dem som smugglar flyktingar använder sig av sociala medier för att hitta de som behöver transport. I en grupp erbjuds resor från Turkiet till Grekland för 10 000 kronor och vill man veta mer är det Sami Abadis nummer man ska ringa.

– Jag får ut 3 000 kronor i vinst per person, berättar han och fortsätter:

– Men jag tar ju en risk. Om jag åker fast på grekisk mark kan jag verkligen åka dit rejält.

Hur många personer Sami Abadi har smugglat och hur ofta han gör det vill han inte säga. Men han säger att alla som han transporterat har kommit fram.

– Saker och ting har gått bra. Och tack gode gud för det, säger han.

"Smugglarna ljuger"

Ali Johansson kom till Sverige med smugglare för omkring åtta månader sedan. Han fick kontakt med människosmugglare via sociala medier när har flydde från Syrien.

– Vi fick inte så mycket mat eller vatten. Smugglarna lovade att vi skulle vara omkring 400 personer men vi var omkring 750 stycken på en jättegammal båt, berättar Ali Johansson och fortsätter:

– Alla smugglarna ljuger. De lovar massa saker som inte stämmer. Alla är likadana, lögnare.

Många använder grupperna i sociala medier

När P3 Nyheter tittar igenom olika grupper på Facebook hittar vi bland annat en resa från Turkiet till Grekland med båt. Och vill du åka med kostar det omkring 15 000 kronor.

Trots att människor till och med dör på de här resorna så säger Ali Johansson att nästan alla flyktingar använder sig av smugglare och grupperna på sociala medier för att ta sig till Europa.

– För att de vill flytta från ett osäkert land till ett säkert land helt enkelt.

Både Sami Abadi och Ali Johansson heter egentligen någonting annat.