#flyktvägen

Äntligen framme i Sverige: "Jag känner mig fri och lycklig"

1:24 min

Från Syriens gräns har vi nu tagit flyktvägen fram till Malmö. Där har folk hopp, känner sig fria och är lyckliga över att äntligen nått landet som varit deras mål.

Malmö blir många gånger första stoppet i Sverige för de som flytt hit. Under de senaste veckorna har drygt 1 200 människor sökt asyl i staden varje vecka och det är många fler än normalt.

En av de som sökt asyl är Baratali Sharifi som är 31 år och kommer från Afghanistan.

"Jag blev förvånad över hur vänlig polisen var"

Det var bara några dagar sedan som Baratali Sharifi kom med tåget till Malmö. Och han säger att känslan var som att komma ut ur ett fängelse.

– Jag känner mig fri och väldigt lycklig över att äntligen vara i Sverige, säger han.

Baratali Sharifi berättar att det första han gjorde när han kom till Malmö var att fråga en polis vart någonstans han skulle ta vägen för att söka asyl.

– Jag blev förvånad över hur vänliga de var, säger han.

Enklare från Tyskland till Sverige

Resan till Sverige har gått över berg mitt i nätterna, över Medelhavet i en liten båt till en av de grekiska öarna och de flesta nätterna har Baratali Sharifi sovit utomhus på marken.

När han väl kom till Tyskland var vägen till Sverige enklare berättar han.

– Ingen försökte stoppa oss, säger Baratali Sharifi och fortsätter:

– Men nu när jag har kommit hit är jag orolig för min fru, min dotter och min son som är kvar i Afghanistan. Jag vet inte vad som kommer hända med dem.

"Jag ska bli en utbildad och hjälpsam person"

Den här fredagen kommer Baratali Sharifi skickas vidare med Migrationsverkets buss som går till ett asylboende någonstans i Småland. Men innan han hoppar på bussen ska han söka en praktikplats för att kunna lära sig svenska snabbare.

– Jag ska kämpa hårt, utbilda mig och bli en hjälpsam person, avslutar Baratali Sharifi.