Asma Sabbagh blev lämnad kvar i kriget: "Det är farligt att bo ensam som tjej"

2:19 min

I flera år var Asma Sabbagh ensam kvar i Damaskus medan kriget blev allt värre för varje dag. Till sist lyckades hon påbörja sin flykt mot Sverige.

Högtalarsystemet ropar ut att de ankommande Öresundstågen från Danmark är försenade.

Volontärer och hjälporganisationer delar ut mat och information till de som precis anlänt, anställda från Migrationsverket viftar med flygblad om asylsökningsprocessen. Det är människor överallt på Malmö centralstation. Mitt i allt står 20-åriga Asma Sabbagh.

– Jag kom till Sverige för en månad sen efter att ha flytt från Damaskus. Jag gick hit i dag för att hjälpa syrier med den information de behöver, berättar hon och minns hur utmattad hon själv var efter sin flykt. 

Blev ensam kvar i Damaskus

För tre år sedan flydde Asma Sabbaghs man mot Europa. Ensam kvar blev hon allt mer isolerad.

– Som ensam tjej i ett hus är det väldigt farligt, säger Asma Sabbagh.

För två månader sen kunde hon fly. Som många andra flyktingar från Syrien tog hon sig via den livsfarliga vägen över Medelhavet mellan Turkiet och Grekland.

– Det var extrem farliga situationer hela tiden. Jag flydde ensam men fick sällskap med några andra syrier. Vi tog oss från Grekland via Serbien och Ungern och kom till sist hit till Sverige.

Hade inte sett sin man på tre år

Flykten som tog en månad slutade i Malmö där hennes man väntade. Då hade de inte sett varandra på tre år.

Nu väntar hon på asylbeskedet från Migrationsverket. Eftersom hon är från Syrien så kommer hon få stanna, men innan beslutet kommit så får hon inte börja plugga eller jobba.

– Jag försöker lära mig svenska genom appar, Youtube och genom att lyssna på svenskar som pratar. Men det räcker inte, jag vill så gärna läsa svenska för invandrare, avslutar Asma Sabbagh.