Indiska arbetare riskerar sin hälsa för svensk ridutrustning

2:37 min

Svenska företag använder fabriker i Indien där arbetare utsätts för hälsorisker i samband med produktion av hästutrustning.

Kalibers reporter utgav sig för att vara inköpare av ridsportprodukter och åkte till staden som är centrum för tillverkningen av hästprylar, Kanpur i Norra Indien.

Här tillverkas merparten av den ridsportutrustning som säljs i svenska butiker. Det handlar till exempel om träns, det som hästen har på huvudet vid ridning, sadlar och grimmor.

Varken munskydd eller handskar

I lokalerna limmas och färgas delar till tränsen, men arbetarna har varken munskydd eller handskar på sig. Mycket av hästutrustningen, sadlar, grimmor, träns, görs i läder. I garvningsprocessen kan över 100 olika kemikalier användas, vilket gör verksamheten farlig för arbetarna.

Dessutom bidrar dammet och partiklar från hudarna till ökad risk för astma och cancer i luftvägarna. Inte på något av de garverier Kaliber besöker har arbetarna skyddsutrustning.

Kedjor påverkar priserna

De senaste åren har något hänt med utbudet av hästsportsprodukter. Tidigare fanns sortimentet i specialiserade ridsportbutiker. Idag har fler kedjor gett sig in i leken, och det påverkat priserna.

– Vår målsättning har ju varit att göra ridsporten tillgänglig för alla utövare, säger Joachim Höök, delägare och VD på Hööks Hästsport och fortsätter: 

– Vi har jobbat hårt för att se till att ridsporten inte är en exklusiv sport, utan att man ska kunna hålla på med det oavsett vilken typ av ryttare man är och vilken plånbok man har, säger han.

Struntar i att kontroller följs

De svenska företag vars fabriker Kaliber besöker har uppförandekoder som ställer krav på leverantörerna och arbetsmiljön. Men de har inte koll på, eller struntar i att kontrollera, att kraven verkligen följs.

Hööks hästsport har vuxit från en omsättning på 70 miljoner i början av 90-talet, till 400 miljoner kronor förra året. Idag har de 50 butiker runt om i norden.

– Vi är ett ganska litet bolag som inte har några stora resurser, säger Joachim Höök. 

Har ni inte ett ganska stort ansvar när ni väljer att lägga er produktion där?

– Jo det är klart att vi har ett ansvar. Vi gör stora ansträngningar för att försöka se till att även våra leverantörer tar sitt ansvar, säger han.