Polarn O. Pyret avbryter samarbete med bloggare efter kritik från regnbågsfamiljer

Efter reaktioner från flera föräldrar väljer Polarn O. Pyret att avbryta sitt samarbete med bloggaren Malin Wollin - det här efter att hon har uttalat sig kritisk mot insemination. 

Att Polarn O. Pyret skulle ha Malin Wollin som gästinstagrammare är någonting som de fått skarp kritik för på flera av sina sociala medier. 

Malin Wollin, eller Fotbollsfrun som hon även kallar sig, har bloggat på Aftonbladet och nu på Amelia har i en av sina krönikor uttalat sig om ensamstående kvinnor som vill skaffa barn med hjälp av insemination:

Om ensamstående kvinnor ska insemineras har vi väl en skyldighet att ordna så att män kan insemineras också? Annars blir det orättvist. Grunden för alla barn ska vara kärlek mellan två barnlängtande människor. Säger vem? Säger jag.

Så skrev hon i en krönika 2007.

"Är frivilligt ensamstående föräldrar inte er kundkrets?"

På klädbutikens både Instagram-konto och Facebook-sida har kritiska följare gjort sina röster hörda. Och särskilt kommenterat blev det här inlägget:

Bild: Skärmdump

Efter hundratals kommentarer från arga och ifrågasättande följare så valde Polarn O. Pyret att avbryta samarbetet med bloggaren Malin Wollin och lät henne alltså inte vara deras gästinstagrammare.

– Det är jättedåligt gjort av oss, att vi inte har gjort den research som vi brukar göra. Vi ska göra det och det är beklagligt att det blev så. Tyvärr gick det förlångt, säger Anders Winberg som är VD på företaget.

"Jag tycker att alla barn är lika mycket värda"

Malin Wollin själv skriver i ett sms till P3 Nyheter att hon tycker att alla barn är lika mycket värda hur de än har kommit till.

"Polarn O. Pyret säger tycker att alla barn är lika mycket värda. Det tycker jag också. 

Hon skriver också att syftet med texten som hon skrev 2007 var att belysa en etiskt problematik.

"Enligt Polarn O. Pyrets representanter läste de inte texterna det handlar om innan beslutet att avbryta samarbetet togs. Hade de gjort det hade de sett att mina texter inte är negativa eller kritiska till varken regnbågsfamiljer eller ensamstående mammor. Syftet med texten var att belysa en etisk problematik som handlar om alla barns rätt att, när och om de så vill, kunna få reda på sitt ursprung. Utifrån utgångspunkten att alla barn har samma rättigheter och är lika mycket värda".