Därför får serien Narcos kritik av folk från Colombia

1:20 min

I Colombia har en ny debatt väckts till liv om vilken bild som ges av landet i omvärlden. Anledningen är den nya Netflix-serien Narcos som skildrar knarkkungen Pablo Escobars liv.

Serien, som producerats av internettjänsten Netflix, har fått mycket uppmärksamhet och hyllats av kritiker världen över.

Men i Colombia vänder sig många emot den bild som ges av ett land som badar i vitt pulver och korrupta poliser – särskilt när avsändaren är amerikansk.

"Ett kriminellt land där alla män är korrupta"

Den colombianske filmkritikern Omar Rincón gapskrattar när han ser Narcos: 

– Dialekterna är komiskt dåliga och historieskrivningen är helt uppåt väggarna. I Netflix version är det DEA, den amerikanska narkotikapolisen, som är hjältar. Det är Miamis blick på Colombia, ett kriminellt land där alla män är korrupta knarkhandlare och alla kvinnor är slampor, säger han. 

Är bilden som beskrivs sann?

Den här bilden har speglats i flera olika filmer och serier om Colombia och många tycker att den inte är rättvis.  

Även den colombianska TV-producenten och dramaturgen Juana Uribe blev anklagad för att sprida en bild av Colombia som de flesta colombianer vill lägga bakom sig. Hon skrev och producerade den colombianska TV-serien Escobar - El Patrón del mal, som hade premiär 2012. 

– Colombianer har känt sig stigmatiserade i 25 år på grund av honom, så det är kanske inte så konstigt. Samtidigt måste vi kunna prata om det, prata om vårt eget ansvar. Att det colombianska samhället lät sig korrumperas av pengar och makt, säger hon.

"Amerikanerna räddar alltid världen"

– Men det handlar också om hur det berättas, säger Juan Uribe.

I Netflix serie Narcos är amerikanerna hederliga förebilder, som hjälper den inkompetenta och korrupta colombianska polisen. Juana Uribe kallar det för mission impossible - syndromet:

– Amerikanerna räddar alltid världen - det är liksom ofrånkomligt. Men jag skulle vilja att nån berättade den verkliga historien om den amerikanska narkotikapolisen, som beskriver DEA som den korrupta kartell de är, säger hon.