Mamma till våldtagen femtonåring tycker att filmen "Flocken" är som "en ny våldtäkt"

1:21 min

Hennes dotter blev våldtagen på en toalett på sin skola när hon var femton år. Nu kommer en film vars handling är så lik fallet att hon tycker att det är "som en till våldtäkt för familjen".

Den bioaktuella filmen "Flocken" handlar om Jennifer som blir våldtagen av en kille i skolan och sen ifrågasätts av hela sin by.

Och den här handlingen är lik ett verkligt våldtäktsfall som var i Bjästa utanför Örnsköldsvik för sex år sedan.

"Är slående lik verkligheten"

Mamman till tjejen som blev våldtagen skriver i dag på Aftonbladet Debatt att den här filmen är som en till våldtäkt på hennes familj.

"Eftersom grundhistorien i "Flocken" är så slående lik verkligheten kommer de delar som är påhittade också att uppfattas som verkliga händelser, och de delarna innehåller rent förtal av oss i familjen. Till exempel utmålas jag som en alkis som anser att min dotter förstört mitt liv."

Precis som i filmen "Flocken" så vände sig många emot den femton år gamla tjejen efter våldtäkten 2009 och kallade henne bland annat för lögnare. Det, trots att killen blev dömd för våldtäkten både i tingsrätten och i hovrätten.

"Den handlar om alla flickor som utsätts för det här"

Filmskaparna själva säger att filmen bygger på inspiration från flera våldtäktsfall och är helt fiktiv.

– Det här är en film som handlar om alla de flickor i världen som är utsatta för samma sak, Agneta Fagerström-Olsson är producent och ansvarig utgivare.

Har någon mer känt sig utpekad?

– Vad gäller Sverige nej, så fort vi har visat filmen så har vi mötts av exakt samma reaktioner att det här handlar om mig, det här handlar om min syster, det här handlar om min bror, säger Agneta Fagerström-Olsson.

Mamman till femtonåringen i Bjästa skriver i sin debattartikel att hon och hennes familj blivit bjudna till Stockholm för att se filmen och att ni producenter försökt få henne att ge sitt medgivande till filmen.

– Bara så att vi ska göra historien rätt, så var det så att när det kom ut på SFI:s hemsida så ringde familjen upp oss och ville se filmen. Vi hade visat den för vem som ville se filmen, så naturligtvis fick dem se den. Men det var inget vi var initiativtagare till.