Linnéa kan svimma varje dag - efter att ha vaccinerats med Gardasil

3:12 min

Läkemedelsverket har fått in tre anmälningar om tjejer som misstänks ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter att ha fått Gardasil som vaccinering mot livmoderhalscancer.

– Det kan hända när jag sitter i bilen eller vid matbordet. Men det är oftast är det när jag reser mig som jag svimmar. Eller när jag står upp, berättar 16-åriga Linnéa.

Hennes läkare har anmält till Läkemedelsverket att hon kan ha fått sin sjukdom efter vaccination med Gardasil.

Kunde bara gå halva tiden i skolan

Nu har de första fallen om misstänka biverkningar efter Gardasil i Sverige rapporterats. Alla tre handlar om tjejer som har fått sjukdomen POTS som gör att man får återkommande svimningar.

I juli beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, att de ska utreda HPV-vaccin och se om de kan ge allvarliga biverkningar.

Det var tre år sen som Linnéa vaccinerades och bara några månader efter att hon hade fått den sista av tre sprutor sökte hon hjälp hos läkare för att hon hade börjat svimma. Hon har också ständig huvudvärk och i våras var hon borta från skolan halva tiden. 

– Det är migränliknande. Jag känner mig väldigt ansträngd av allting så jag brukar oftast bara kunna ligga ner. I alla fall i några timmar tills jag mår hyfsat bättre, säger hon. 

"Patienten uppmärksammade mig"

Linnéa har nyligen fått diagnosen POTS. En sjukdom som ger stark hjärtklappning när du står upp, yrsel och svimningar. 

I augusti anmälde hjärtläkaren Per-Erik Gustafsson i Gävle att en av hans patienter kan ha fått POTS efter en Gardasil-vaccination. Han kände inte till kopplingen till Gardasil tidigare.

– Det var egentligen patienten som uppmärksammade mig, för det kom mitt under min semester och när jag kom tillbaka hade patienten sett det här. Och hjälpte mig att läsa på, berättar han.

Inget samband har konstaterats

EMA har sagt att de tycker att vården ska fortsätta vaccinera folk eftersom nyttan överväger riskerna. 

I Sverige är det mest HPV-vaccinet Gardasil som används och det marknadsförs av Sanofi Pasteur. Deras presskontakt Tobias Cassel vill inte medverka i en intervju, men skriver så här i ett mejl till Sveriges Radio.

Bolaget välkomnar EMA:s undersökning och ingenting är viktigare för oss än att våra vacciner är säkra.

Han skriver också att:

Inget samband mellan HPV-vaccin och POTS samt CRPS hittills har kunnat konstateras.

POTS är vanligare bland unga kvinnor. Därför kan det vara så att det inte är vaccinet som orsakar sjukdomen, utan att den helt enkelt är vanligare i den grupp som vaccineras. Man kan också få POTS utan att ha blivit vaccinerad alls.