Sexistiskt sång upprör studenterna i Kalmar

1:38 min

De som pluggar till sjöbefälshavare i vid Linneuniversitetet i Kalmar har gjort flera studenter upprörda genom sin föreningssång. 

Har du känt den?
Har du sett den?
Har du haft den i din mun?
Har du smakat på en riktig sjömanskuk?

Det är texten till låten som studentföreningen för sjöbefälshavare, Lambda, har sjungit under insparken. Och en av studenterna som reagerat på sången är Josefin Marjomaa.

– Jag tycker att den är sexistisk. Det är konstigt att de lägger fokus på könen istället för på sin förening. Det finns ju annat man kan sjunga om, säger hon till P4 Kalmar.

Läs mer: Sextrakasserades på praktiken - nu hoppar hon av sin utbildning

"Mina vänner sjunger inte med"

Frida Berglund är själv medlem i studentföreningen som står bakom sången och hon säger att nu i efterhand så känner hon själv att sången kanske inte är helt okej.

– Jag har pratat med några av mina kompisar om den och då kom det fram att många av dem inte ens brukar sjunga med när Lambda kör den. Bland annat för att de inte känner att de kan relatera till den, berättar hon.

"Man kan ju välja vad man ska ta illa upp av"

De som är ansvariga för de studiesociala aktiviteterna på Linneuniversitetet har fått klagomål om sången som de nu har skickat vidare till sjöbefälhavarnas studentförening. 

Johan Sjöstrand är ordförande för Lambda som har skrivit sången och han kan förstå att folk tar illa upp av den.

– Sen kan man ju välja vad man ska ta illa upp av och inte. Men jag köper att vissa tar illa upp, säger han.