Läkemedelsverket varnar för flera medicinska appar

1:30 min

Marknaden med appar som mäter blodtryck, din hörsel, räknar ut när du kan ha sex utan att bli gravid eller som på annat sätt kan säga något om din hälsa växer explosionsartat. Men flera kanske inte ärsäkra. 

Nu varnar Läkemedelsverket för att många av det här apparna inte är helt medicinskt säkra. Och för första gången i Sverige kan en app få marknadsförbud om den inte lever upp till reglerna.

– Det finns ett behov av att vi tar fram nya vägledningar så att vi kan hjälpa apputvecklarna att följa regelverket. Hur man kliniskt ska utvärdera programvaran, säger Mats Artursson som är utredare på Läkemedelsverket. 

"Skulle inte lägga sjukdomshistorik i en apps händer"

Om du söker på "medicin" i Apples och Androids appbutiker, så får du upp nära 4 000 träffar. Appar som kan ge dig en diagnos, lindra eller behandla en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning är väldigt populära.

– Folk tjänar ju pengar på appar, man vet ju inte. Jag skulle nog inte lägga min sjukdomshistorik enbart i en apps händer, säger Sandra Olofsson som precis är på väg till apoteket, och fortsätter:

– Om det inte är tydligt var den kommer ifrån så finns det ju heller inga garantier, säger hon. 

"Känner inte till medicintekniska regelverket" 

För att en app ska vara helt medicinsk säker så måste den vara CE-märkt, vilket innebär att den är godkänd enligt EU:s regler. Men många lever inte upp till det här. 

– Det finns läkemedelsföretag som lägger ut på entreprenad att ta fram sådana här appar, och det handlar då om spelare som inte känner till det medicintekniska regelverket, säger Mats Artursson. 

Men Sebastian Andersson, som är på väg till apoteket, tror ändå att hälsoappar kan vara effektiva, men att de borde användas med försiktighet. 

– Man ska inte förlita sig för mycket på vad de säger utan har man verkligen problem ska man gå till vårdcentralen eller sjukhuset, säger han.